Toezicht op medicatieveiligheid

Het gebruik van verkeerde geneesmiddelen of verkeerd gebruik van een geneesmiddel kan risico’s met zich meebrengen. Daarom houdt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zorgbreed toezicht op zowel de veiligheid van het geneesmiddel zelf, als op het veilige gebruik van geneesmiddelen.

Risico’s op schade gezondheid

Geneesmiddelen kunnen de gezondheid van patiënten schaden. De combinatie van verschillende geneesmiddelen kan invloed hebben op de werking ervan. Geneesmiddelen kunnen bijwerkingen veroorzaken en sommige patiënten krijgen allergische reacties. Oudere patiënten die verschillende geneesmiddelen gebruiken zijn een extra kwetsbare groep.

Geneesmiddelen en farmaceutisch zorgproces

We houden zowel toezicht op de veiligheid van het geneesmiddel als op de veilige toepassing ervan in de zorg. Samen draagt dit bij aan het verbeteren van de medicatieveiligheid.

Op verschillende plekken op deze website kunt u meer lezen over dit toezicht:

  • Geneesmiddelen: het toezicht op geneesmiddel, klinisch onderzoek, reclame en distributie.
  • Zorgsectoren: per sector kunt u lezen hoe wij toezien, onder andere op medicatieveiligheid. Bijvoorbeeld in verpleeghuizen, gehandicaptenzorg, apotheken en ziekenhuizen. Hiervoor gebruiken we het toetsingskader Medicatieveiligheid.
  • Medicatieoverdracht: Bij het voorschrijven, overhandigen en toedienen van medicijnen aan patiënten is het belangrijk dat zorgverleners beschikken over actuele medicatiegegevens.
  • Gerelateerde onderwerpen: bijvoorbeeld bij zorgnetwerken, e-health en infectieziekten.

Wettelijke basis voor toezicht op medicatie

In de Geneesmiddelenwet staat hoe een medicijn mag worden geproduceerd en verhandeld. ( Zie toezicht op de productie en distributie van geneesmiddelen) De volgende personen mogen medicijnen op recept aan patiënten geven:

  • apothekers
  • huisartsen met een vergunning voor apotheker
  • personen en instanties met een speciale vergunning

Wij handhaven op de Geneesmiddelenwet  door:

  • Medicijnen te laten terughalen, in beslag te nemen of de verkoop (tijdelijk) te verbieden.
  • Een bestuurlijke boete op te leggen als iemand de Geneesmiddelenwet overtreedt.
  • In het uiterste geval een apotheek te sluiten als deze medicijnen onvoldoende veilig opslaat, bereidt of afgeeft aan patiënten.

In de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG) staat hoe geneesmiddelen goed en veilig worden toegepast. 

Verder zijn er diverse andere wetten betrokken, waarvan de belangrijkste de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz). Meer informatie over de Wkkgz staat op rijksoverheid.nl.