Op deze pagina vindt u een overzicht van maatregelen die de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft opgelegd en die op dit moment nog lopen. Wij vermelden hier de maatregelen die wij openbaar hebben gemaakt via een nieuwsbericht op onze website.
Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 25 september 2024.
Zorgaanbieders met een maatregel op de kaart
Hieronder vindt u een kaart van Nederland, met daarop de locatie van zorgaanbieders met een maatregel. Goed om te weten als u op de kaart naar een zorgaanbieder zoekt:
Het gaat alleen om organisaties; individuele zorgverleners staan niet op de kaart.
Soms heeft een zorgaanbieder een werkgebied, bijvoorbeeld in de wijkverpleging. De kaart geeft dan de locatie van het hoofdkantoor weer.
Soms heeft een zorgaanbieder meerdere locaties en krijgt de hele organisatie een maatregel. In dat geval ziet u op de kaart alleen het hoofdadres waarop de instelling staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.
Met een aanwijzing kan de inspectie verplichten om verbetermaatregelen te nemen. Een aanwijzing is een bestuursrechtelijke handhavingsmaatregel.
Wanneer er sprake is van gevaar voor de veiligheid of gezondheid van cliënten of patiënten, kan de inspectie een bevel opleggen. Dit kan alleen wanneer het gevaar zo groot is dat er niet op een andere maatregel kan worden gewacht.
Bestuursdwang is een herstelsanctie die de inspectie kan opleggen om iets af te dwingen. Er zijn twee soorten:
Last onder dwangsom
Voor elke periode (bijvoorbeeld een week) dat een zorg- of jeugdhulpaanbieder niet stopt met de overtreding, moet deze een dwangsom betalen.
Last onder bestuursdwang
Een last onder bestuursdwang betekent dat de inspectie zelf ingrijpt in een situatie. De inspectie kan daar ook iemand voor inhuren. De kosten van deze oplossing moet de overtreder dan betalen.
De bestuurlijke boete is een bestuursrechtelijk handhavingsinstrument dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) in specifieke situaties kan inzetten. In verschillende wetten staat voor welke overtredingen we een boete op kunnen leggen en wat de maximale boete is.
Fabrikanten hebben een vergunning nodig om medicijnen en medische hulpmiddelen te mogen produceren. De inspectie kan deze vergunning intrekken als deze fabrikanten de regels overtreden.
Verbeterplan
De inspectie kan de zorg- of jeugdhulpverlener om een verbeterplan vragen. Daarin moet staan hoe deze ervoor zorgt dat hij de zorg verbetert. En binnen hoeveel tijd dit gebeurt.
Verscherpt toezicht
Met het opleggen van verscherpt toezicht krijgt de zorg- of jeugdhulpaanbieder een kans om binnen een bepaalde periode te laten zien dat zij verbeteringen doorvoert.
Er zijn twee aandachtspunten als het gaat om de termijnen bij maatregelen en het moment waarop IGJ informatie openbaar maakt:
Ons nieuwsbericht verschijnt later dan het moment waarop de maatregel wordt opgelegd. De reden is dat de zorgaanbieder na het opleggen van de maatregel bezwaar kan maken tegen de maatregel en publicatie hiervan. De instelling kan dan een voorlopige voorziening aanvragen bij de rechtbank. Als de rechter het hiermee eens is en de voorziening treft, dan gaat de maatregel nog niet in. De zorginstelling heeft dan tijd om bezwaar te maken.
De maatregel blijft dan actief totdat we deze afkondigen met een brief. Dit maken we openbaar met een nieuwsbericht. Ook in dit geval geldt de periode van voorlopige voorziening en bezwaar (zie punt 1). Hierdoor kan ons nieuwsbericht later verschijnen dan het moment waarop de maatregel is beëindigd.