Wat te doen na seksueel grensoverschrijdend gedrag

Wanneer u zorg of jeugdhulp nodig heeft, gaat u in behandeling bij iemand. Van deze persoon – uw zorgverlener – bent u afhankelijk voor de zorg. U heeft daarom geen gelijkwaardige relatie met uw zorgverlener. Uw zorgverlener moet ervoor zorgen dat het contact professioneel is en blijft. Over een seksuele grens heen gaan is geen goede zorg.

Als een zorgverlener de grens over gaat

Seksueel grensoverschrijdend gedrag door een zorgverlener kan veel schade veroorzaken. Het gedrag kan variëren van seksueel getinte Whatsapp-berichten en onnodige aanrakingen tot aan seksueel misbruik. Misschien heeft of had u (verliefde) gevoelens voor uw zorgverlener en wilde u het seksueel contact op dat moment zelf ook. 

Voor zorgverleners is elke vorm van seksueel contact met een cliënt of patiënt altijd verboden. Soms is het zelfs strafbaar. Op deze pagina staat wat u kunt doen als een zorgverlener zich niet aan deze belangrijke regel houdt.

Wat kan ik doen als cliënt en slachtoffer?

Praten over seksueel grensoverschrijdend gedrag door een zorgverlener is niet makkelijk. Misschien voelt u zich schuldig of schaamt u zich. Of maakt u zich zorgen over wat er gebeurt als het bekend wordt. Misschien wilt u niet dat de zorgverlener problemen krijgt, of dat de zorg aan u stopt. Toch is het belangrijk dat het gedrag stopt en u goed geholpen wordt. Probeer iemand te vertellen wat u meemaakt of heeft meegemaakt. Bijvoorbeeld een familielid, vriend(in) of een professional. Wat u verder kunt doen, hangt af van uw situatie:

Wat kan ik doen als naaste of betrokkene?

Bent u zelf geen slachtoffer? Maar weet u wel dat een zorgverlener bij iemand over de grens is gegaan? Zoek dan contact met het Landelijk Meldpunt Zorg. Wij zijn onderdeel van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en kunnen met u meedenken over wat u kunt doen. 

Wat kan de inspectie doen?

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd hoort over seksueel grensoverschrijdend gedrag door een zorgverlener via meldingen en signalen. Deze krijgen we bijvoorbeeld van aanbieders van zorg en jeugdhulp, de politie, slachtoffers en hun naasten. De inspectie neemt alle meldingen serieus. Daarom bekijken we elke melding die binnenkomt via het Landelijk Meldpunt Zorg. 

We beslissen per situatie of een melding verder onderzocht wordt, en op welke manier. Hierbij kijken we naar de veiligheid van patiënten. Als u anoniem wilt melden, kan dat invloed hebben op de stappen die we kunnen nemen tegen de zorgverlener of zorgaanbieder. Als u contact met ons opneemt, leggen we graag uit wat dit voor uw situatie betekent. En ten slotte kunnen we signalen die we via meldingen binnenkrijgen ook meenemen in ons toezicht. 

Als uw melding verder onderzocht wordt, zijn er verschillende stappen mogelijk. Hieronder leest u welke stappen dat zijn en wie deze neemt.