Wat te doen na seksueel grensoverschrijdend gedrag

Wanneer u zorg of jeugdhulp nodig heeft, gaat u in behandeling bij iemand. Van deze persoon – uw zorgverlener – bent u afhankelijk voor de zorg. U heeft daarom geen gelijkwaardige relatie met uw zorgverlener. Uw zorgverlener moet ervoor zorgen dat het contact professioneel is en blijft. Over een seksuele grens heen gaan is geen goede zorg.

Wat als uw zorgverlener een seksuele grens overgaat?

Gelukkig helpen de meeste zorgverleners u zoals het hoort. Maar seksueel grensoverschrijdend gedrag komt helaas ook voor in de zorg, zowel door mannen als vrouwen. Op deze pagina staat wat u kunt doen als een zorgverlener zich niet aan deze belangrijke regel houdt. Het gedrag kan variëren van seksueel getinte Whatsapp-berichten en onnodige aanrakingen tot aan seksueel misbruik.

Een zorgverlener mag u nóoit seksueel benaderen, zelfs niet als u ermee instemt of het initiatief neemt. Voor een zorgverlener kan seksueel contact met een patiënt of een poging daartoe zelfs strafbaar zijn. Het mag niet vanwege de aard van hun beroep en de ongelijkwaardige relatie die er bestaat. 

Hoe weet u of een zorgverlener over de grens gaat?

Hoe weet u of een zorgverlener over de grens gaat?
Soms is het duidelijk dat een zorgverlener over de grens gaat. Bijvoorbeeld als een zorgverlener u dwingt tot seks, maar ook als u intiem onderzoek krijgt zonder handschoenen. Of de zorgverlener dringt erop aan dat u zich uitkleedt terwijl dit niet nodig is. Of de zorgverlener raakt lichaamsdelen aan terwijl dat helemaal niet nodig is. 

Maar soms heeft u het niet meteen door dat de zorgverlener over de grens gaat. Het start bijvoorbeeld met contact via sociale media, een vriendschap of een aanraking die niet nodig is. Dat kan heel verwarrend zijn. 

U kunt ook gaan twijfelen:

  • of het misschien toch bij de behandeling of begeleiding hoort
  • of dat het per ongeluk was
  • omdat u zelf gevoelens hebt of had voor de zorgverlener
  • omdat u de zorgverlener niet in de problemen wilt brengen

Het is niet raar als u twijfelt. Praat met iemand over deze twijfels. Vraag om uitleg als iets onduidelijk voor u is. Soms kunt u ook iemand die u vertrouwt meenemen in de behandelkamer. 

Wat kan ik doen als cliënt en slachtoffer?

Het kan best lastig zijn om te vertellen wat uw zorgverlener in negatieve zin doet of heeft gedaan. Ook omdat erover praten soms al directe gevolgen heeft voor uw behandeling of begeleiding.

Hoe moeilijk het ook is om te vertellen wat er is gebeurd: probeer steun te zoeken bij iemand die u vertrouwt. Ook als u twijfelt over wat er is gebeurd, helpt het als iemand met u meedenkt. 
Wat u verder kunt doen, hangt af van uw situatie:

Wat kan ik doen als naaste of betrokkene?

Bent u zelf geen slachtoffer? Maar weet u wel dat een zorgverlener bij iemand over de grens is gegaan? Zoek dan contact met het Landelijk Meldpunt Zorg. Wij zijn onderdeel van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en kunnen met u meedenken over wat u kunt doen. 

Wat kan de inspectie doen?

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd hoort over seksueel grensoverschrijdend gedrag door een zorgverlener via meldingen en signalen. Deze krijgen we bijvoorbeeld van aanbieders van zorg en jeugdhulp, de politie, slachtoffers en hun naasten. De inspectie neemt alle meldingen serieus. Daarom bekijken we elke melding die binnenkomt via het Landelijk Meldpunt Zorg. 

We beslissen per situatie of een melding verder onderzocht wordt, en op welke manier. Hierbij kijken we naar de veiligheid van patiënten. Een melding zorgt dus niet altijd meteen voor een oplossing of een onderzoek en ingrijpen door de inspectie.  Als uw melding verder onderzocht wordt, zijn er verschillende stappen mogelijk. Hieronder leest u welke stappen dat zijn en wie deze neemt. 

Als u anoniem wilt melden, kan dat invloed hebben op de stappen die we kunnen nemen tegen de zorgverlener of zorgaanbieder. Als u contact met ons opneemt, leggen we graag uit wat dit voor uw situatie betekent.