Borstimplantaten en ziekten

Sommige vrouwen schrijven lichamelijke klachten en ziektes toe aan hun borstimplantaten. Tot nu toe heeft wetenschappelijk onderzoek geen relatie aan kunnen tonen tussen bepaalde ziekten en borstimplantaten. Het gaat dan om ziekten van het immuunsysteem en reumatische klachten. Wel zijn er aanwijzingen dat vrouwen met aanleg voor allergische reacties meer kans hebben op zulke klachten als ze siliconen borstimplantaten hebben. Verder onderzoek hiernaar is nodig.

Er is tot nu toe geen verhoogd risico op borstkanker bij vrouwen met borstimplantaten gevonden. Wetenschappelijk onderzoek wijst wel op een relatie tussen siliconen borstimplantaten en een ander type kanker, ALCL – Anaplastic Large-Cell Lymphoma. Dit is een zeer zeldzame vorm van kanker van het immuunsysteem. Deze ziekte lijkt meer voor te komen bij implantaten met een geribbeld (getextureerd) oppervlak. Het is belangrijk dat vrouwen die implantaten overwegen, goed door hun arts voorgelicht worden over ALCL en alle informatie krijgen.

Uit een recente beoordeling van het RIVM is gebleken dat gevallen van BIA-ALCL vooral voorkomen bij Biocell-implantaten van Allergan. Volgens het RIVM is aannemelijk dat Biocell-implantaten een hoger risico op BIA-ALCL geven dan andere borstimplantaten. 

Sinds december 2018 zijn deze implantaten niet meer in de handel in Nederland en de rest van Europa. Per 24 juli 2019 heeft de fabrikant van dit type borstimplantaten het product wereldwijd teruggeroepen. Dit heeft Allergan gedaan op verzoek van de Amerikaanse FDA. De Biocell implantaten zijn daardoor nergens meer beschikbaar. De IGJ maakt onderdeel uit van een werkgroep van Europese toezichthouders. Deze groep verzamelt de gevallen van BIA-ALCL in Europa. Ook verzamelt de groep wetenschappelijke informatie zodat we weloverwogen maatregelen kunnen nemen als dat nodig is.

Meer informatie over onderzoeken van het RIVM kunt u vinden op de pagina ‘Onderzoek naar borstimplantaten’ en op de pagina over ‘ALCL – Anaplastic Large-Cell Lymphoma’.