Breng ongebruikte medicijnen naar de apotheek

Weblogberichten

Afgelopen zaterdagavond keek ik, en vele Nederlanders met mij, naar de seizoenstart van het programma Even tot Hier. Een luchtige kijk op de week met scherp oog voor de actualiteit. Daarom verbaasde het mij niet dat er een item over geneesmiddeltekorten voorbij kwam. Immers, bijna iedereen heeft inmiddels een voorbeeld van een medicijn dat niet leverbaar is of was. Soms kan dat makkelijk worden opgelost met een alternatief, soms ontstaan er schrijnende situaties. 

Henk de Groot, hoofdinspecteur

Het programma deed de oproep om ongebruikte astmamedicatie, en dan specifiek salbutamol aerosol (‘puffers’), via een facebookpagina aan te bieden aan patiënten die er momenteel moeilijk aan kunnen komen. Als mens en als vader begrijp ik dat je wanhopig bent als je een kind met astma hebt en niet de juiste medicatie in huis hebt. Als hoofdinspecteur van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd zie ik echter ook de gevaren van een dergelijke actie en ik vind het belangrijk om hier op te wijzen.

Online aangeboden medicijnen zien er misschien van de buitenkant goed uit. Maar je weet niet zeker of het middel bijvoorbeeld goed bewaard is geweest en of je het dus veilig aan je kind kunt geven.

Kwaliteit geneesmiddelen

In Nederland hebben we een solide systeem van geneesmiddelencontrole. Wat je bij de apotheek of in de drogist kunt halen is gegarandeerd van goede kwaliteit, veilig en effectief. Hiervoor zijn strenge controles en regels opgesteld. Dat dit nodig is, blijkt uit de vele voorbeelden die we inmiddels hebben van geneesmiddelen die via online platforms of sociale media worden aangeboden. Medicijnen zien er van de buitenkant goed uit, maar bevatten regelmatig geen werkzame stof, of erger nog: een hele andere stof, met een andere werking. Dat brengt grote risico’s met zich mee voor de gezondheid van de gebruiker. 

De actie om astma-medicijnen in te zamelen en opnieuw te verdelen is, nogmaals, sympathiek. Maar als afnemer kun je niet zeker weten of het middel wel echt is, of het goed bewaard is geweest en of je het dus veilig aan je kind kunt geven. 

Laten we de Nederlandse geneesmiddelketen schoon en veilig houden.

Medicijntekorten

Vanuit de inspectie werken we met een heleboel partijen samen om medicijntekorten op te vangen. Bij de salbutamol aerosol hebben we toestemming gegeven aan bedrijven en apothekers om deze medicijnen uit het buitenland te halen. Helaas spelen de tekorten daar ook, en is de voorraad in heel Europa beperkt. Daarom hebben apothekers, longspecialisten en huisartsen contact met elkaar om te kijken hoe de middelen het beste verdeeld kunnen worden onder patiënten die deze het hardste nodig hebben. En voor wie misschien een alternatief ook passend is. Ga in overleg met uw huisarts of apotheker als er een ernstige situatie dreigt te ontstaan. Zij kunnen u het beste helpen. Ik hoop dat dit letterlijk lucht geeft voor die patiënten die het meest gebaat zijn bij salbutamol aerosol. 

Daarom: heeft u ongebruikte medicijnen liggen, breng ze naar de apotheek. Laten we de Nederlandse geneesmiddelketen schoon en veilig houden.

Henk de Groot,
hoofdinspecteur Curatieve Gezondheidszorg, Geneesmiddelen en Medische Technologie IGJ

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

  • Ik voel mij geroepen om een reactie te plaatsen. In de apotheek wordt ongevraagd het doosje al geopend om te demonstreren hoe een medicijn te gebruiken. Het zou de inspectie sieren als zij apothekers oproepen hiermee te stoppen en een demonstratie aan de hand van een Dummie aan te bieden. Zo bevorder je hergebruik.

    Van: Gea Bakker | 25-04-2024, 09:51