Aanwijzing voor Stichting Health Care in Rijswijk om te stoppen met wijkverpleging

Stichting Health Care in Rijswijk (Lange Kleiweg) moet voor 19 april stoppen met het bieden van wijkverpleging en alle cliënten overdragen aan een andere zorgaanbieder. Dat staat in een aanwijzing die de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft opgelegd. De inspectie heeft ernstige zorgen over de kwaliteit en de veiligheid van de zorg.

Meter waarbij de wijzer op het rode vlak staat, wat een zware maatregel betekent
Beeld: ©IGJ

Dit is er aan de hand

De inspectie ging op 2 oktober 2023 en op 27 februari 2024 bij Stichting Health Care op bezoek. De inspectie zag ernstige tekortkomingen in de zorg. Stichting Health Care voldeed aan geen enkele norm waar de inspectie naar keek. Daardoor zijn er hoge risico’s voor de veiligheid van de cliënten.

Normen waar de zorgaanbieder niet aan voldoet zijn onder andere:

  • Zorgverleners voeren voorbehouden handelingen uit, zonder dat duidelijk is dat zij bevoegd en bekwaam zijn om dat te doen.
  • Zorgverleners geven medicijnen zonder dat af te tekenen op toedienlijsten (waar nodig dubbel).
  • Cliënten zeggen veel minder zorg te krijgen dan Stichting Health Care zegt en in het zorgplan van de cliënten staat.
  • Op belangrijke punten houden zorgverleners de gezondheid van de cliënten niet actueel bij in de zorgdossiers.

Verder werkte Stichting Health Care niet mee aan het toezicht van de inspectie. Pas na vaak aandringen en zelfs een last onder dwangsom stuurde Stichting Health Care informatie over de zorg, maar nog steeds niet volledig.

Hoe nu verder

Stichting Health Care moet voor 19 april stoppen met het bieden van wijkverpleging en alle cliënten overdragen aan een andere zorgaanbieder. Stichting Health Care mag pas weer zorg bieden als ze - na toetsing door de inspectie - aan alle normen uit de aanwijzing voldoet.

Stichting Health Care is gevestigd aan de Lange Kleiweg in Rijswijk. Niet te verwarren met zorgaanbieder The Healthcare, ook in Rijswijk.

Documenten

Stichting Health Care

Rijswijk