Kwaliteit particuliere klinieken in 2022

Bij cosmetische klinieken worden meer herbehandelingen uitgevoerd omdat patiënten ontevreden zijn, dan omdat er complicaties zijn. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). De inspectie wijst de cosmetische klinieken daarom op het belang van goede voorlichting over de te verwachten resultaten van een behandeling en het goed in kaart brengen van de wensen en verwachtingen van een patiënt.

Beeld: ©ANP / Allard de Witte

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) vraagt jaarlijks informatie op bij de particuliere klinieken in Nederland om inzicht te krijgen in de kwaliteit van zorg. Een groot deel van deze klinieken bestaat uit cosmetische klinieken. Deze klinieken bieden verschillende behandelingen, van kleine ingrepen, zoals ooglidcorrecties en botox-/filler-behandelingen tot grote operaties zoals borstvergrotingen en buikwandcorrecties. In 2022 voerden de cosmetische klinieken 256.248 behandelingen uit.

Goede kwaliteit

Onderdeel van het onderzoek is het aantal herbehandelingen. Deze zijn soms nodig omdat er complicaties zijn opgetreden. Het percentage herbehandelingen als gevolg van complicaties is met 0,31% laag, voor de inspectie een signaal dat de behandelingen in deze klinieken van goede kwaliteit zijn. Veel vaker werden herbehandelingen uitgevoerd omdat patiënten ontevreden waren over het resultaat van een behandeling, dit was in 1,78% van alle operaties. Daarom vindt de inspectie het belangrijk dat patiënten goed worden voorgelicht over het te verwachten resultaat van een behandeling. Ook moeten de wensen van patiënten goed worden besproken.

Betere registratie

Daarnaast verwacht de inspectie dat alle cosmetische klinieken het aantal herbehandelingen beter gaan registreren. Zo’n één derde deed dit vorig jaar niet. Deze registratie kan veel informatie opleveren om de zorg te verbeteren. Door niet te registreren kunnen verbetermogelijkheden worden gemist.

Groei particuliere klinieken

Uit het onderzoek van de inspectie is verder duidelijk geworden dat het totaal aantal particuliere klinieken vorig jaar is gegroeid met bijna 10%, van 613 in 2021 naar 666 in 2022. Deze klinieken voerden gezamenlijk ruim 3.2 miljoen behandelingen uit, waarvan bijna 1.2 miljoen invasieve (in het lichaam) behandelingen. Hiermee zet de trend van groei door. Vooral het aantal cosmetische klinieken is vorig jaar gestegen, van 172 in 2021 naar 236 in 2022.