Toezicht op de jeugdgezondheidszorg

Iedereen die in Nederland opgroeit bezoekt meerdere keren een consultatiebureau en de schoolarts. Deze zorg valt onder de jeugdgezondheidszorg (jgz). Verschillende organisaties bieden jeugdgezondheidszorg aan, zoals de GGD, de Centra voor Jeugd en Gezin en thuiszorgorganisaties. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ziet toe op de kwaliteit en veiligheid van de jgz.

Op wie houdt de inspectie toezicht?

De inspectie houdt toezicht op organisaties die jeugdgezondheidszorg (jgz) aanbieden. Dit zijn de gemeentelijke gezondheidsdiensten (GGD’en), de Centra voor Jeugd en Gezin en een aantal andere zorgaanbieders. Deze organisaties voeren jeugdgezondheidszorg uit in opdracht van gemeenten en vallen onder de verantwoordelijkheid van gemeenten.

Voorlichting en ondersteuning bij opgroeien en opvoeden

Zorgaanbieders in de jgz geven ouders/opvoeders en hun kind advies, voorlichting en ondersteuning bij gezond opgroeien en opvoeden. Ook geeft de jgz vaccinaties en volgen ze de ontwikkeling van kinderen en jongeren vanaf -9 maanden (tijdens de zwangerschap) tot de leeftijd van 18 jaar. De jgz heeft hierdoor een belangrijke rol in het zo vroeg mogelijk signaleren van risico’s en doorverwijzing voor gespecialiseerde hulp.

Hier let de inspectie op

De inspectie onderzoekt de jeugdgezondheidszorg om te zien wat er goed gaat en wat beter kan. Want de kwaliteit van de jeugdgezondheidszorg moet ook in de toekomst goed blijven. Thema’s waar de inspectie tijdens naar kijkt zijn onder andere:

  1. Samenwerking met andere ketenpartners, bijvoorbeeld met verloskundigen rondom geboortezorg.
  2. Leefstijl bespreken, zoals roken in het gezin, alcoholgebruik door jongeren en overgewicht.
  3. Zorgverlening aan kinderen die als vluchteling in Nederland verblijven.
  4. Inspraak van kinderen, jongeren, ouders en medewerkers, bijvoorbeeld via een cliënt- of ouderpanel.

Zo ziet het toezicht eruit

Tijdens het onderzoek bezoeken inspecteurs jgz-organisaties. Ze voeren gesprekken met onder andere zorgverleners, beleidsmedewerkers en managers. Ook vragen ze kinderen, jongeren en hun ouder(s) of opvoeder(s) naar hun ervaringen met de zorg en de organisatie.

Rapporten jeugdgezondheidszorg

Na een inspectiebezoek schrijft de inspectie een rapport waarin staat wat er goed gaat en wat organisaties kunnen doen om de zorg te verbeteren. De IGJ publiceert de rapporten op toezichtdocumenten.igj.nl. Kies bij zorgsector voor 'Jeugdgezondheidszorg'.