Belangrijke informatie over de Basisset MSZ 2022

Ziekenhuizen hoeven voor de Basisset MSZ 2022 minimaal zes van de acht verbeterdoelen aan te leveren bij IGJ. Dit is naar aanleiding van het bestuurlijk overleg van 11 november 2021 met samenwerkende partners1 door deze samenwerkende partners besloten, omdat de zorg de afgelopen twee jaar door COVID-19 en personeelstekorten zwaar belast is. 

Van kwaliteitsindicatoren naar verbeterdoelen 

Op 4 oktober 2021 publiceerde IGJ de Basisset MSZ 2022 met acht verbeterdoelen en zes kwaliteitsindicatoren. Zoals u weet is de Basisset MSZ een instrument om de zorg in ziekenhuizen en particuliere klinieken te verbeteren. Centraal staan hierbij het leren en het vergelijken van resultaten, zowel met elkaar als met voorgaande jaren. Ook is de Basisset MSZ een belangrijke bron van toezichtsinformatie voor IGJ. De ontwikkeling in de Basisset MSZ van kwaliteitsindicatoren naar verbeterdoelen past bij landelijke trends en het vertrouwen dat IGJ heeft in de ziekenhuizen.  

De acht verbeterdoelen en de zes kwaliteitsindicatoren zijn cruciaal voor het toezicht en voor de continuïteit van goede zorg. Deze zijn in het bestuurlijk overleg met de samenwerkende partners op 9 september 2021 vastgesteld. De acht verbeterdoelen gaan over belangrijke risico’s die de partijen samen bepaald hebben. 

Verzoek tot verlaging aantal verplichte verbeterdoelen 

De afgelopen twee jaar is sprake van toenemende belasting van het zorgstelsel. Dit heeft onder andere te maken met een oplopende werkdruk en personeelstekorten, mede door de toenemende COVID-19-zorg. Dit trekt een grote wissel op zorgprofessionals. De afgelopen periode werd de nijpende situatie nog duidelijker. Daarom stelde NVZ in het bestuurlijk overleg van 11 november 2021 voor om het aantal verplichte verbeterdoelen te verlagen.  

Rekening houdend met risico’s in de zorg en de benodigde toezichtinformatie, is bepaald dat ziekenhuizen zes van de acht verbeterdoelen uit de Basisset MSZ 2022 moeten aanleveren. Ziekenhuizen bepalen zelf welke zes verbeterdoelen dat zijn. Uiteraard kan een ziekenhuis ervoor kiezen meer dan zes verbeterdoelen aan te leveren. 

Vertrouwen dat risico’s in beeld zijn 

Zoals eerder benoemd, betreffen de verbeterdoelen risicovolle onderwerpen in de zorg. Daarom wordt van een ziekenhuis verwacht dat deze wel aandacht besteedt aan de onderliggende risico’s van alle acht verbeterdoelen. Dus ook van de verbeterdoelen die niet worden aangeleverd. IGJ vertrouwt erop dat de ziekenhuizen de onderliggende risico’s van alle acht verbeterdoelen uit de Basisset MSZ 2022 zelf in beeld houden.