Toezichthouders werken samen aan versterken digitale en fysieke weerbaarheid
Toezicht op de digitale en fysieke weerbaarheid is essentieel voor Nederland vanwege onze -gedigitaliseerde- economie en toenemende geopolitieke dreigingen. Daarom hebben de betrokken toezichthouders besloten tot een meer intensieve vorm van samenwerken en het opstellen van een gezamenlijk werkplan. Ook de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) werkt hier aan mee.
De fysieke en digitale weerbaarheid van de vitale diensten en netwerken is cruciaal voor het vertrouwen in onze samenleving en economie. Bedrijven en publieke instellingen moeten zich beschermen tegen verstoring van buitenaf en na een incident snel kunnen herstellen.
Er zijn twee nieuwe Europese richtlijnen voor het vergroten van de digitale en fysieke weerbaarheid in de EU, namelijk de NIS2-richtlijn en de CER-richtlijn. In Nederland worden deze richtlijnen geïmplementeerd in de Cyberbeveiligingswet (Cbw) en in de Wet weerbaarheid kritieke entiteiten (Wwke).
Efficiënt en slagvaardig toezicht
Verschillende toezichthouders, waaronder de IGJ, gaan na invoering van deze wetten toezichthouden op de naleving hiervan. Bedrijven en publieke instellingen kunnen daardoor met meerdere toezichthouders te maken krijgen. Daarom slaan de toezichthouders de handen ineen om te werken aan efficiënt en slagvaardig toezicht.
In een werkplan worden de samenwerkingsvorm en verantwoordelijkheden vastgesteld. Er worden onderwerpen bepaald die gezamenlijk opgepakt gaan worden. De toezichthouders gaan bijvoorbeeld hun toetsingskaders zoveel mogelijk op elkaar afstemmen. Hiermee wordt het risico aanzienlijk kleiner dat een organisatie door verschillende toezichthouders over dezelfde onderwerpen, verschillende vragen krijgt voorgelegd en op verschillende manieren wordt beoordeeld.
Door de harmonisatie en meer uniformiteit is er meer duidelijkheid voor bedrijven en publieke instellingen die aan deze wetten moeten voldoen. Door de samenwerking zijn toezichthouders ook beter in staat om gezamenlijk, op basis van concrete inspectieresultaten, inzicht te geven in de staat van de weerbaarheid van vitale processen, instellingen en sectoren in Nederland.
Informatie uitwisselen tussen toezichthouders
Elke toezichthouder blijft handelen binnen zijn eigen wettelijke rol, grondslag en verantwoordelijkheid. De toezichthouders gaan eerst onderzoeken waar de overlap in taken zit en welke toezichthouder welke bevoegdheden heeft onder de nieuwe wetgeving. Daarnaast kijken zij of en op welke manier ze informatie kunnen uitwisselen. Ze gaan na welke toezichtsmethodes gedeeld kunnen worden, zodat niet iedereen het wiel opnieuw hoeft uit te vinden.
Meer informatie over de implementatie van de wet
De Europese richtlijnen worden onder leiding van het ministerie van Justitie en Veiligheid in samenwerking met de andere vakdepartementen, waaronder VWS, vertaald naar Nederlandse wetgeving. Voor de Cbw is een tool ontwikkeld: de Beslisboom Cyberbeveiligingswet, die helpt zorgorganisaties om te bepalen of zij onder de Cbw vallen.
Betrokken toezichthouders
De volgende toezichthouders werken samen:
- Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS)
- Autoriteit Persoonsgegevens (AP)
- De Nederlandsche Bank (DNB)
- Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ)
- Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT)
- Inspectie Justitie en Veiligheid (Inspectie JenV)
- Inspectie van het Onderwijs (IvhO)
- Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)
- Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI)
- Staatstoezicht op de Mijnen (SodM)
Meer informatie
Meer over de implementatie van de nieuwe wetgeving: