Einde bevel voor KC Almere, want de zorg is gestopt

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft het bevel voor KC Almere beëindigd. De praktijk voor kaakchirurgie is gestopt met het aanbieden van zorg aan patiënten.

Meter waarbij de wijzer op een grijs vlak staat, wat einde maatregel betekent omdat de zorg is gestopt.
Beeld: ©IGJ

Dit was er aan de hand

De inspectie legde KC Almere op 15 april 2022 een bevel op. Uit onderzoek bleek dat de zorgverlener voorbehouden handelingen uitvoerde. Dit zijn handelingen die alleen een bevoegd tandarts of kaakchirurg mag doen. Zo bleek dat hij de volgende voorbehouden handelingen uitvoerde: het geven van verdovingen bij patiënten, het plaatsen van implantaten, trekken van tanden en kiezen en het maken van röntgenfoto’s.

Omdat de zorgverlener van KC Almere eerder door het Medisch Tuchtcollege uit het BIG-register is geschrapt, mag hij deze handelingen niet meer zelfstandig verrichten. Uit onderzoek van de inspectie is gebleken dat hij dit stelselmatig wel heeft gedaan, dat zijn patiënten hiervan niet op de hoogte waren en dat er geen sprake was van supervisie van een bevoegde tandarts. De inspectie had er geen vertrouwen in dat de bestuurder van KC Almere dit zelf gaat verbeteren en heeft de praktijk met een bevel gesloten.

Op 26 april werd dit bevel door de inspectie voor onbepaalde tijd verlengd. KC Almere voldeed niet op tijd aan gestelde eisen.

Hoe nu verder

De inspectie stelt vast dat KC Almere volledig is gestopt met het leveren van zorg. Daarmee beëindigt de inspectie het eerder opgelegde bevel. Als KC Almere weer zorg wil leveren, moet KC Almere eerst aan alle normen voor goede en veilige zorg voldoen.

Documenten

KC Almere BV

Almere