‘t Anker JeugdzorgPlus locatie van Horizon Jeugdzorg en Onderwijs te Harreveld

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd deed onderzoek na het overlijden van een jeugdige door suïcide. De jeugdige verbleef sinds korte tijd in de JeugdzorgPlus-locatie ‘t Anker van iHUB te Harreveld. De jeugdige stond onder voogdij van Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond en is enkele weken voor de suïcide overgeplaatst vanuit een besloten behandelafdeling van de Fjord, een locatie van Youz.

De inspectie betuigt haar medeleven aan de familie en direct betrokkenen van de jeugdige.

Op grond van het onderzoek concludeert de inspectie dat de betrokken organisaties er sinds januari 2021 gezamenlijk niet in geslaagd zijn om ontwikkelingsgerichte hulp te bieden aan de jeugdige. ‘t Anker heeft voldoende en JBRR en de Fjord matig gehandeld conform de Module Suïcide Preventie.

De inspectie verwacht van ’t Anker, de Fjord en JBRR dat zij de uitkomsten van het onderzoek delen met de teams van medewerkers die bij de jeugdige betrokken zijn geweest en dat zij vervolgens met deze medewerkers evalueren en bespreken welke basisoorzaken ten grondslag liggen aan de verbeterpunten die uit het onderzoek naar voren komen. Daarnaast verwacht de inspectie dat de betrokken instellingen met elkaar het verloop van deze casus bespreken en bepalen waar mogelijkheden liggen tot verbetering in de ketensamenwerking.