Horizon Jeugdzorg en Onderwijs (onderdeel van iHub), locatie ‘t Anker, JeugdzorgPlus, Harreveld

In november 2021 voerde de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd een hertoets uit naar de inzet van vrijheidsbeperkende maatregelen binnen Horizon Jeugdzorg en Onderwijs (onderdeel van iHub), locatie ‘t Anker, JeugdzorgPlus te Harreveld. De inspectie constateerde bij onderzoek in oktober 2020 dat binnen ’t Anker sprake was van een repressief klimaat. De inspectie heeft getoetst of de eerder geconstateerde tekortkomingen zijn opgeheven.

Conclusie

Het is voor de inspectie duidelijk dat medewerkers en het management hard hebben gewerkt om het repressieve klimaat te verminderen en onderliggende oorzaken die het repressieve klimaat in stand hielden aan te pakken. De verkleining van de groepsgrootte is essentieel geweest voor het terugdringen van vrijheidsbeperkende maatregelen. Medewerkers kunnen meer tijd en aandacht geven aan de jeugdigen en aan de-escalerend handelen. Het aantal plaatsingen in de isoleercel en frequentie waarmee jeugdigen worden vastgepakt, vastgehouden en worden gefixeerd is sterk afgenomen. Vier van de acht isoleercellen zijn gesloten. De organisatie van meer activiteiten heeft voor een positieve verandering gezorgd binnen ‘t Anker.

De inspectie concludeert dat ‘t Anker aanzienlijke verbeteringen heeft doorgevoerd. Het is noodzakelijk dat ’t Anker blijvend investeert om de inzet van vrijheidsbeperkende maatregelen nog verder terug te dringen. De inspectie sluit met dit rapport het verbetertraject bij ’t Anker af. Zij zal via regulier toezicht de ontwikkelingen bij ’t Anker blijven volgen.

Reactie Raad van Bestuur Ihub op het inspectierapport

Het bestuur en management onderschrijven de bevindingen en conclusies van het rapport. We zijn verheugd te lezen dat het voor de inspectie duidelijk is dat medewerkers en management hard hebben gewerkt om repressie te verminderen en onderliggende oorzaken aan te pakken. We zijn in het bijzonder tevreden dat complexe thema’s zoals verminderen van repressiemaatregelen en verbeteren van een behandelklimaat zichtbaar een plaats hebben gekregen in zowel de overleggen als het handelen binnen de locatie. Wij realiseren ons dat de aanbevelingen om blijvende aandacht vragen.

Als organisatie willen we niet alleen op basis van aanbevelingen van de inspectie verbeteren. We zijn intrinsiek gemotiveerd om de ingeslagen weg koersgericht te blijven volgen. Dit betekent dat het managementteam van de locatie met de nodige ondersteuning vanuit iHUB, maar vooral samen met alle collega’s en jongeren van Harreveld, verdere uitvoering zal geven aan de beschreven aanbevelingen. We gaan ervan vanuit dat deze blijvende aandacht voor het verminderen van repressiemaatregelen en toename van gericht behandelen merkbaar is voor jongeren en ouders. De organisatiecultuur zal doorontwikkelen naar een waar de omgang met meer tijd en aandacht voor constructief samenwerken tussen jongeren en ouders en hulpverleners, vanzelfsprekend is.

De bovenstaande tekst is de reactie van de zorgaanbieder op het door de inspectie op 24 januari 2022 vastgestelde rapport. De reactie is geen oordeel van de IGJ, of informatie afkomstig van de IGJ. De inhoud komt dan ook geheel voor rekening en risico van de zorgaanbieder. De reactie mag maximaal 200 woorden omvatten. De volgende zaken zijn niet toegestaan: - (bijzondere) persoonsgegevens; - bedrijfsnamen of bedrijfsgegevens van derden; - strafbare of aanstootgevende teksten; - reclame-uitingen. Indien de hierboven genoemde zaken toch in de reactie zijn opgenomen, is deze tekst door de IGJ onleesbaar gemaakt. De onleesbaar gemaakte woorden tellen mee in het totaal van 200 woorden.