Levvel5, Driehuis

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd voerde in het voorjaar van 2021 zeven toezichtbezoeken uit in het kader van het thematisch toezicht naar de implementatie en uitvoering van de Wvggz en de Wzd.

In totaal werden vijf jeugdhulpinstellingen met een Wzd aanmerking bezocht en twee jeugdhulpinstellingen met een Wvggz aanmerking.

De toezichtbezoeken maakten onderdeel uit van het thematisch toezicht naar de implementatie en uitvoering van de Wvggz en de Wzd die in 2021 werd uitgevoerd binnen vijf sectoren. Per toezichtbezoek publiceert IGJ een briefrapport en daarnaast wordt in het vierde kwartaal van 2021 een factsheet gepubliceerd met de resultaten van het thematisch toezicht. In de briefrapporten is per zorgaanbieder aandacht voor wat goed gaat, wat beter kan en wat beter moet.

Reactie Levvel5

We kunnen ons vinden in de bevindingen van de inspectie. De focus heeft voornamelijk gelegen op afname van de inzet van onvrijwillige zorg. We hebben enkele slagen gemaakt in de afbouw van vrijheidsbeperkende maatregelen en houden deze koers vast. Door het overname- en transitietraject waarin Levvel5 zich bevindt, hebben we nog niet alle punten van de WZD kunnen realiseren.

We zien terechte aanknopingspunten bij de genoemde verbetermaatregelen en zetten daarop in. Zo maken we een verbeterslag op het WZD beleidsplan en nemen dat dit najaar opnieuw door met medewerkers. Bij uitleg over de WZD en het beleid aan cliënten wordt de WZD vertrouwenspersoon betrokken, waardoor het voor cliënten inzichtelijker wordt, waarvoor zij te benaderen is.

Levvel5 is voornemens om de drie milieus voorziening op het terrein in Driehuis om te vormen naar decentrale kleinschalige groepen. De genoemde repressief ogende kenmerken aan het gebouw zullen daarin niet terugkeren.

Verschillende onderdelen van Levvel5 zullen komend jaar geïntegreerd worden binnen Levvel. We gaan vanaf 2021 over op een ander Elektronisch Dossier, waarin de registratie van onvrijwillige zorg en het stappenplan volledig in gebruik worden genomen en geborgd zullen zijn. Over een half jaar zal ontwikkeling op alle fronten zichtbaar zijn.