Swaenensteyn, Hazerswoude-Dorp

Swaenensteyn heeft als missie om kinderen, jongeren en jongvolwassenen zich te laten ontplooien en vaardigheden aan te leren om de zelfredzaamheid te vergroten en zo uiteindelijk te kunnen participeren in de maatschappij. Swaenensteyn biedt dagbesteding, naschoolse begeleiding en logeren aan jeugdigen die niet de mogelijkheid hebben deel te nemen aan het reguliere onderwijs vanwege hun problematiek. Dit bieden zij aan ongeveer 110 jeugdigen op twee locaties in Hazerswoude-Dorp en Zoetermeer. Op 20 oktober 2020 voerde de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd toezicht uit bij Swaenensteyn V.O.F. (verder: Swaenensteyn) locatie Hazerswoude-Dorp.

Aanleidingen voor het toezicht waren een melding over camera gebruik en een eerder toezicht in 2018 waarin dit ook al een aandachtspunt was. Daarnaast was de aanbieder opgevallen door het winstpercentage in de jaren 2018 en 2019. De inspectie toetste veertien normen uit het (vernieuwde) toetsingskader Jeugd In Jeugdhulp (JIJ). Swaenensteyn voldeed op het moment van het toezicht volledig aan negen van de veertien normen. Aan één norm voldeed de aanbieder grotendeels niet. Swaenensteyn dient met betrekking tot deze norm verbetermaatregelen te nemen zodat volledig wordt voldaan aan de norm: 

  • De bestuurder verbetert, in een open werkklimaat, continu zijn prestaties en de resultaten van de hulp. 

De inspectie verwacht binnen drie maanden door de aanbieder te worden geïnformeerd over de genomen verbetermaatregelen. 
Voor de vaststelling van het definitieve rapport heeft de aanbieder laten weten dat er de leden voor de Raad van Toezicht per 17 december 2020 zijn benoemd.