Flevostate B.V. Emmeloord en Zuidlaren

Flevostate is een aanbieder die ambulante hulp, ggz behandeling en verblijf biedt aan jeugdigen tot achttien jaar. In augustus en september 2020 voerde de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd toezicht uit bij Flevostate. Dit rapport bevat de uitkomsten van dit onderzoek en ziet op de drie locaties van Flevostate waar jeugdigen verblijven. De ambulante hulp die Flevostate biedt valt daarmee buiten de reikwijdte van dit toezicht.

Flevostate voldeed op het moment van het toezicht aan 18 van de 29 onderzochte verwachtingen uit het toetsingskader Verantwoorde Hulp voor Jeugd.

Het vastgestelde rapport bevat de volgende verbeterpunten:

  • Professionals bieden hulp die aansluit bij de relevante ontwikkelingstaken en de problematiek van de jeugdigen en hun ouders.
  • Professionals werken volgens de richtlijnen van de beroepsgroep.
  • Professionals werken doelgericht en planmatig.
  • Professionals bepalen mede op basis van de veiligheidsrisico’s de in te zetten hulp.
  • Professionals bewaken de gemaakte afspraken over het beperken van de veiligheidsrisico’s.
  • Professionals treden bij acute onveiligheid actief op.
  • De leefomgeving is schoon, passend en veilig.
  • Het leefklimaat past bij de leeftijd en de ontwikkelingsfase van de jeugdigen.
  • De dagelijkse routine en de huisregels dragen bij aan de ontwikkeling van de jeugdigen.
  • De aanbieder biedt professionals de mogelijkheid kennis en vaardigheden actueel te houden.

Daarnaast heeft de inspectie bij vijf verwachtingen een aandachtspunt geformuleerd.

De inspectie maakt zich zorgen over de voorwaarden waaronder Flevostate hulp biedt aan jeugdigen. De inspectie heeft daarom op 7 oktober 2020 een bestuursgesprek gevoerd met Flevostate. In dit gesprek heeft Flevostate aangegeven de zorgen te herkennen en zich in te zetten om tot verbetering te komen.

Flevostate heeft een verbeterplan opgesteld en dit op 21 oktober 2020 aan de inspectie toegestuurd. De inspectie is positief over dit verbeterplan, dat erin voorziet dat Flevostate per 1 februari 2021 alle tekortkomingen heeft weggenomen. Het verbeterplan geeft de inspectie op dit moment voldoende vertrouwen dat Flevostate de benodigde verbeteringen in de komende periode doorvoert.

Gelet op het verbetertraject dat reeds met Flevostate is doorlopen, de tekortkomingen die zijn geconstateerd in het onderhavige onderzoek en de risico’s die dit oplevert voor de jeugdigen die bij Flevostate verblijven, kiest de inspectie ervoor om het verbetertraject nauwgezet te volgen. Over de voortgang en realisatie van de acties uit het verbeterplan moet Flevostate maandelijks aan de inspectie rapporteren.

De inspectie verwacht dat Flevostate uiterlijk 1 maart 2021 alle tekortkomingen heeft weggenomen. Om na te gaan of Flevostate hierin is geslaagd, zal de inspectie kort na 1 maart 2021 een hertoets uitvoeren bij één of meerdere locaties van Flevostate.