Aflevering alternatieven voor amoxicilline, poeder voor orale suspensie langer tijdelijk toegestaan

Vanwege een aanhoudend tekort van Amoxicilline, (verschillende sterktes), poeder voor orale suspensie (meerdere RVG’s) mogen fabrikanten, groothandelaren en apotheekhoudenden tijdelijk alternatieven, afkomstig uit andere lidstaten (inclusief het Verenigd Koninkrijk) of, indien commercieel niet beschikbaar in andere lidstaten, uit één van de MRA-landen (Australië, Canada, Israël, Japan, Nieuw-Zeeland, Zwitserland of de Verenigde Staten) afleveren aan artsen.

Partijen hoeven geen individuele toestemming vooraf te vragen bij de inspectie en ook geen artsenverklaringenadministratie bij te houden. Het gaat alleen om alternatieven met dezelfde stof, sterkte en toedieningsvorm voor:

  • Amoxicilline Sandoz Forte 250 mg/5 ml, poeder voor orale suspensie (RVG29703);
  • Amoxicilline Sandoz 125 mg/5 ml, poeder voor orale suspensie (RVG 29702);
  • Amoxicilline Teva 125 mg/5 ml poeder voor orale suspensie (RVG 121961);
  • Amoxicilline Teva 250 mg/5 ml poeder voor orale suspensie (RVG 121962);
  • Augmentin 100 mg /12,5 mg/ml, poeder voor orale suspensie (RVG 14740);
  • Amoxicilline Centrient 125 mg/5 ml, poeder voor orale suspensie (RVG 117001);
  • Amoxicilline Centrient 250 mg/5 ml, poeder voor orale suspensie (RVG 117002); en Amoxicilline Centrient 500 mg/5 ml, poeder voor orale suspensie (RVG117003).

Toestemming is tijdelijk

De betrokken handelsvergunninghouders hebben aangegeven dat het nog onvoldoende duidelijk is wanneer bovengenoemde geneesmiddelen weer voldoende voorradig zullen zijn voor fabrikanten, groothandelaren of apothekers teneinde in de behoeften van patiënten te kunnen voorzien. De toestemming is daarom vooralsnog afgegeven tot en met 28 oktober 2022.

Zie voor meer informatie en voorwaarden het besluit in de Staatscourant.

Op de hoogte blijven van nieuwe besluiten

Als u op de hoogte wilt blijven van nieuwe besluiten voor het afleveren van alternatieven, dan kunt u zich abonneren op de abonneren op besluiten van geneesmiddelen. U ontvangt dan een e-mail zodra wij een besluit publiceren op onze website.

Onze abonnee-service heeft momenteel een technisch probleem. Er wordt aan gewerkt. Excuses voor het ongemak.