Aflevering alternatieven voor Methotrexaat, 2,5 mg, tabletten tijdelijk toegestaan

Vanwege een tekort van Methotrexaat, 2,5 mg, tabletten, mogen fabrikanten, groothandelaren en apotheekhoudenden tijdelijk alternatieven afleveren aan artsen. Deze alternatieven moeten afkomstig zijn uit andere lidstaten (inclusief het Verenigd Koninkrijk). Als ze commercieel niet beschikbaar zijn in andere lidstaten, mogen ze ook afkomstig zijn uit één van de MRA-landen (Australië, Canada, Israël, Japan, Nieuw-Zeeland, Zwitserland of de Verenigde Staten) .

Het gaat alleen om alternatieven met dezelfde stof, sterkte en toedieningsvorm voor:

  • Methotrexaat Accord 2,5 mg, tabletten (RVG 120371);
  • Methotrexaat Sandoz 2,5 mg, tabletten (RVG 28636); 
  • Methotrexaat Teva 2,5 mg, tabletten (RVG 09957).

Partijen hoeven vooraf geen individuele toestemming te vragen bij de inspectie en ook geen artsenverklaringenadministratie bij te houden. 

Toestemming is tijdelijk

Het is de verwachting dat Methotrexaat, 2,5mg tabletten op 15 juli 2022 weer voldoende voorradig zullen zijn voor groothandelaren of apothekers om in de behoeften van patiënten te kunnen voorzien. De toestemming van de IGJ loopt daarom vooralsnog tot en met 15 juli 2022. 

Zie voor meer informatie en voorwaarden het bericht in de Staatscourant.

Op de hoogte blijven van nieuwe besluiten?

Als u op de hoogte wilt blijven van nieuwe besluiten voor het afleveren van alternatieven, dan kunt u zich abonneren op de nieuwsbrief 'Besluiten alternatieve levering geneesmiddel bij tekort'. U ontvangt dan een e-mail zodra wij een besluit publiceren op onze website.