Aflevering alternatieven voor ‘methyldopa 125, 250 en 500 mg tabletten’ tijdelijk toegestaan

Vanwege een tekort van ‘methyldopa 125, 250 en 500 mg tabletten’ mogen fabrikanten, groothandelaren en apotheekhoudenden tijdelijk alternatieven afleveren aan artsen. 

Deze alternatieven moeten afkomstig zijn uit andere lidstaten (inclusief het Verenigd Koninkrijk) of, als deze commercieel niet beschikbaar in andere lidstaten, uit één van de MRA-landen (Australië, Canada, Israël, Japan, Nieuw-Zeeland, Zwitserland of de Verenigde Staten). 

Het gaat alleen om alternatieven met dezelfde stof, sterkte en toedieningsvorm voor:

  • L-Methyldopa Teva 125 mg omhulde tabletten (RVG 10647) 
  • L-Methyldopa Teva 250 mg omhulde tabletten (RVG 10648) 
  • L-Methyldopa Teva 500 mg omhulde tabletten (RVG 10649) 
  • Methyldopa CF 250 mg tabletten (RVG 57522) 
  • Methyldopa CF 500 mg tabletten (RVG 57523)

Partijen hoeven vooraf geen individuele toestemming te vragen bij de inspectie en ook geen artsenverklaringenadministratie bij te houden. 

Toestemming is tijdelijk

De betrokken handelsvergunninghouders hebben aangegeven dat het nog onvoldoende duidelijk is wanneer bovengenoemde geneesmiddelen weer voldoende voorradig zullen zijn voor groothandelaren of apothekers teneinde in de behoeften van patiënten te kunnen voorzien. De toestemming is daarom vooralsnog afgegeven tot en met 4 juli 2022.

Zie voor meer informatie en voorwaarden het bericht in de Staatscourant.

Op de hoogte blijven van nieuwe besluiten?

Als u op de hoogte wilt blijven van nieuwe besluiten voor het afleveren van alternatieven, dan kunt u zich abonneren op besluiten van geneesmiddelen. U ontvangt dan een e-mail zodra wij een besluit publiceren op onze website.