Uitbreiding besluit: aflevering alternatieven voor Propofol, 10 mg/ml en 20 mg/ml, oplossing voor injectie of infusie, tijdelijk toegestaan

In verband met dreigende tekorten van Propofol, 10 mg/ml en 20 mg/ml, oplossing voor injectie of infusie (diverse fabrikanten), mogen fabrikanten, groothandelaren en apotheekhoudenden sinds 27 maart 2020 tijdelijk alternatieven, afkomstig uit andere lidstaten of, indien commercieel niet beschikbaar in andere lidstaten, uit het Verenigd Koninkrijk of uit één van de MRA-landen (Australië, Canada, Israël, Japan, Nieuw-Zeeland, Zwitserland of de Verenigde Staten) afleveren aan artsen.

De duur van de toestemming en de hier aan gestelde voorwaarden blijven onveranderd van kracht.
Partijen hoeven vooraf geen individuele toestemming te vragen bij de inspectie en ook geen artsenverklaringenadministratie bij te houden.

Uitbreiding van het besluit

Bij besluit van 6 april 2020 is deze toestemming uitgebreid naar geneesmiddelen met dezelfde werkzame stof en farmaceutische vorm afkomstig uit overige landen. Voorafgaand aan het betrekken van een geneesmiddel uit een van de overige landen (niet zijnde een lidstaat, het Verenigd Koninkrijk of een MRA-land) dient schriftelijk toestemming van de inspectie verkregen te zijn.

Partijen moeten schriftelijk toestemming vragen bij de inspectie, maar hoeven daarna geen artsenverklaringenadministratie bij te houden.

Toestemming is tijdelijk

Het is nog onvoldoende duidelijk wanneer Propofol, 10 mg/ml en 20 mg/ml, oplossing voor injectie of infusie (diverse fabrikanten) weer voldoende voorradig zullen zijn voor groothandelaren of apothekers om in de behoeften van patiënten te kunnen voorzien. De duur van de toestemming van de IGJ is ongewijzigd en loopt vooralsnog tot en met 26 juni 2020.

Zie voor meer informatie en voorwaarden:

Op de hoogte blijven van nieuwe besluiten?

Als u op de hoogte wilt blijven van nieuwe besluiten voor het afleveren van alternatieven, dan kunt u zich abonneren op de nieuwsbrief 'Besluiten alternatieve levering geneesmiddel bij tekort'. U ontvangt dan een e-mail zodra wij een besluit publiceren op onze website.