Stichting Meander, Schippersinternaten

In maart 2020 startte de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd met haar toezicht bij één van de locaties van Stichting Meander. Enkele dagen na dit bezoek kondigde het kabinet maatregelen af om de verspreiding van het Corona virus te voorkomen. Dit maakte dat de inspectie het geplande bezoek aan een van de andere locaties niet kon laten doorgaan. In november 2020 vervolgde de inspectie haar toezicht bij twee andere locaties van Meander. Doel van het toezicht was om te bepalen of Meander verantwoorde begeleiding biedt. 

Meander is onderdeel van Stichting Meander Prokino. Stichting Meander Prokino omvat drie onderliggende stichtingen: Stichting Prokino Zorg (een landelijke organisatie die jeugdhulp biedt), Stichting Prokino Kinderopvang (een landelijke organisatie voor kinderopvang) en Stichting Meander (hierna Meander). Meander heeft als doelstelling het bieden van huisvesting, verzorging en opvoeding aan kinderen van ouders met een vanwege het beroep trekkend of varend bestaan, zoals binnenvaartschippers en kermisexploitanten. 

Op dit moment verblijven ongeveer 230 jeugdigen verdeeld over 9 internaten en 2 gezinshuizen van Meander verspreid door heel Nederland. De inspectie bezocht voor dit onderzoek 3 internaten van verschillende grootte in Capelle aan den IJssel, Nijmegen 
en Zwolle. 

Meander voldeed op het moment van het toezicht aan 24 van de 25 onderzochte verwachtingen, uit een voor de schippersinternaten aangepaste versie, van het toetsingskader Verantwoorde Hulp voor Jeugd. 

Verbetering is nodig op de volgende verwachting: 

  • Professionals hebben een actueel beeld van de veiligheid van de jeugdigen. 

Hiernaast formuleerde de inspectie bij 8 verwachtingen een aandachtspunt. Met name op de locatie Capelle aan den IJssel is een flink aantal verbeteringen nodig. De inspectie verwacht dat Meander op de 6 locaties die de inspectie niet heeft bezocht nagaat aan welke punten uit het toetsingskader de locaties voldoen en op welke punten verbeteringen nodig zijn. De inspectie verwacht dat Meander hier een rapportage over opstelt en hierover rapporteert aan de inspectie. De inspectie verwacht de rapportage vóór 26 maart 2021. Op basis van de rapportage bepaalt de inspectie het vervolgtoezicht.