Stichting Amigo, Norg en Drachten

In december 2020 voerde de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (hierna: de inspectie) toezicht uit bij Stichting Amigo (hierna: Amigo). 
Aanleiding voor het toezicht vormden signalen over de kwaliteit van de door Amigo geboden hulp die de inspectie ontving van een anonieme melder en een tweetal regionale/gemeentelijke inkooporganisaties. Voor een van deze organisaties waren de zorgen eerder reden om een intensief verbetertraject te starten met Amigo. Op het moment van toezicht door de inspectie was de eerste fase van dit traject afgerond. 

Doel van het toezicht was om te bepalen of Amigo verantwoorde jeugdhulp biedt. De inspectie deed geen onderzoek naar de signalen maar wilde zich met name een breed beeld vormen van de kwaliteit van de door Amigo geboden jeugdhulp. 

Stichting Amigo voldeed op het moment van het toezicht aan 24 van de 29 verwachtingen uit het toetsingskader Verantwoorde Hulp voor Jeugd. Twee verwachtingen zijn niet beoordeeld. 

Verbetering is nodig op de volgende criteria: 

  • Professionals houden goed zicht op de veiligheid van jeugdigen 
  • De aanbieder zet gekwalificeerde professionals in 

Sinds het aantreden van het nieuwe bestuur in het laatste kwartaal van 2020 heeft Amigo fors geïnvesteerd in het verbeteren van de governance en het optimaliseren van de noodzakelijke randvoorwaarden voor verantwoorde hulp aan jeugdigen. Tegelijkertijd ziet de inspectie dat de doorgevoerde verbeteringen nog pril zijn en dat er nog een verdere kwalitatieve slag gemaakt moet worden. 

De inspectie verwacht van Amigo binnen drie maanden na openbaarmaking van het rapport een schriftelijke verklaring waaruit blijkt op welke wijze de aanbieder ervoor heeft gezorgd dat is voldaan aan alle getoetste verwachtingen voor verantwoorde jeugdhulp uit het toetsingskader Verantwoorde Hulp voor Jeugd. Indien de aanbieder op die datum hieraan nog niet voldoet, dient zij de inspectie te informeren over de reden voor de vertraging. Tevens dient zij aan te geven wanneer Amigo wel aan alle verwachtingen zal voldoen.