Prodeba B.V. Gespecialiseerde zorg aan kinderen en (jong)volwassenen met GGz-problematiek, Leiden

In augustus 2020 voerde de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd toezicht uit bij Prodeba. Doel van het toezicht was om te bepalen of Prodeba voldoet aan de randvoorwaarden om verantwoorde jeugdhulp te bieden. Aanleiding voor het toezicht waren signalen van financiële en bestuurlijke aard, voortkomend uit het onderzoek van Pointer en Follow the Money, en het feit dat Prodeba een onbekende aanbieder voor de inspectie was. De inspectie heeft daarom met name een onderzoek uitgevoerd naar aspecten van governance, bestuur en financiën in het thema Goed Bestuur.

De inspectie toetste vier normen uit het thema Goed Bestuur. Prodeba voldeed op het moment van het toezicht volledig aan twee van de vier normen uit het thema Goed Bestuur. Aan twee normen voldeed de aanbieder grotendeels niet. Prodeba dient met betrekking tot deze normen verbetermaatregelen te nemen zodat volledig wordt voldaan aan de normen:

  • De bestuurder stelt de maatschappelijke doelstelling en het belang van de jeugdigen centraal; de inspectie heeft vastgesteld dat het proces van transacties met verbonden partijen niet ordelijk en controleerbaar verloopt.
  • De bestuurder biedt jeugdigen en hun ouders de mogelijkheid voor hun individuele belangen op te komen; de inspectie concludeert dat het klachtreglement van de aanbieder niet voldoet aan de Jeugdwet. In het klachtreglement is onvoldoende duidelijk dat de cliënt rechtstreekse toegang heeft tot de externe, onafhankelijke klachtencommissie.

De inspectie verwacht binnen drie maanden door de aanbieder te worden geïnformeerd over de genomen verbetermaatregelen.