Nederlandse Adoptie Stichting. De kwaliteit van het bemiddelingsproces bij een vergunninghouder interlandelijke adoptie

Op 8 juni 2020 heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (hierna: inspectie) onderzoek gedaan bij de vergunninghouder interlandelijke adoptie Nederlandse Adoptie Stichting (hierna: de NAS). Doel van dit onderzoek was om te bepalen in hoeverre de NAS erin slaagt een kwalitatief verantwoord bemiddelingsproces te bieden. Het onderzoek bij de NAS vond plaats op verzoek van de minister van Justitie en Veiligheid. De NAS verzocht de minister om verlenging van de vergunning om te mogen bemiddelen bij opneming van buitenlandse kinderen in Nederland. Teneinde over dit verzoek te kunnen beslissen, vindt de minister het van belang om te weten hoe de inspectie het bemiddelingsproces bij de NAS beoordeelt.

De NAS voldeed op het moment van het toezicht (grotendeels) aan tien van de elf normen uit het toetsingskader ‘Vergunninghouder Interlandelijke adoptie’. De NAS voldeed aan één norm grotendeels niet. De NAS hanteert een voldoende zorgvuldig bemiddelingsproces waarbij de NAS voor een kind die adoptiefouders zoekt die tegemoet kunnen komen aan de specifieke zorg- en opvoedingsbehoeften van het kind.

Wat gaat goed

Zonder volledig te zijn, noemt de inspectie hier twee bevindingen die in het toezicht nadrukkelijk naar voren kwamen:

  • De NAS heeft de (interne) procedures uitgebreid en volledig beschreven, waarbij deze informatie voor zowel medewerkers als (aspirant) adoptiefouders (digitaal) beschikbaar is.
  • Er vindt periodiek een themaoverleg/ethiekoverleg plaats binnen de NAS, waarbij overstijgende onderwerpen worden besproken en het gezamenlijk reflecteren en leren binnen de NAS centraal staat.

Wat kan beter

De inspectie heeft in totaal vijf aandachtspunten geformuleerd, waarop verbetering mogelijk is:

  • De NAS gaat niet bij ieder kind expliciet na of het kind in een gezin in Nederland kan opgroeien en deze afweging wordt niet vastgelegd in het dossier.
  • De medewerkers van de NAS betrekken bij het verbeteren van hun eigen handelen nog onvoldoende de mening van (aspirant) adoptiefouders.
  • Er is een opleidingsplan aanwezig om de kennis van de medewerkers actueel te houden, maar de meeste geplande trainingen zijn in 2019 niet doorgegaan.
  • De ouder-enquêtes worden momenteel niet anoniem uitgezet.
  • De NAS dient beter te organiseren wat zij met de uitkomsten van het gesprek met ontevreden (aspirant) adoptiefouders doet, en hoe zij dit aan hen terugkoppelt.

Wat moet beter

De inspectie heeft één verbeterpunt geformuleerd, waarbij verbetering noodzakelijk is:

  • De NAS dient het medische rapport van het kind standaard te laten duiden door een onafhankelijke arts in Nederland.

Vervolg

De inspectie verwacht dat de NAS bovenstaande verbeterpunt vertaalt in een verbeterplan met concrete maatregelen om de geconstateerde tekortkomingen op te heffen, inclusief termijnen waarbinnen deze maatregelen geïmplementeerd zijn. Dit verbeterplan moet vóór 11 september 2020 aan de inspectie worden verzonden. De inspectie beoordeelt vervolgens of het verbeterplan volledig, realistisch en ambitieus is. De inspectie volgt daarna de uitvoering van de verbetermaatregelen.