Marina Eckenhausen over draaiboek Triage op basis niet-medische overwegingen

Tijdens de technische briefing van de Tweede Kamer op 23 februari 2021 gaf inspecteur-generaal Marina Eckenhausen een toelichting op de rol van IGJ bij het Draaiboek 'Triage op basis van niet-medische overwegingen voor IC-opname ten tijde van fase 3 in de COVID-19 pandemie'. De IGJ vindt het belangrijk dat er een draaiboek is waarin staat hoe artsen keuzes moeten maken als er schaarste aan IC-bedden ontstaat. Dat is op dit moment niet aan de orde.

Marina Eckenhausen legde uit waarom de toezichthouder de Federatie Medisch Specialisten en de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG) heeft gevraagd regie te voeren over het opstellen van dit draaiboek. En zij gaf een toelichting op hoe de inspectie het draaiboek heeft beoordeeld. De IGJ heeft daarbij gekeken naar de uitvoerbaarheid en toetsbaarheid. De conclusie is dat het draaiboek voldoende helder en daarmee uitvoerbaar is. 

‘In een situatie waarin ‘code zwart’ is afgekondigd, móet dit draaiboek worden toegepast. Een andere set van overwegingen mag niet meer worden toegepast. En wanneer er geen code zwart van toepassing is, dan blijft dit draaiboek in de kast. Ik vind het heel mooi dat we in Nederland op deze manier met elkaar kunnen spreken over zo’n ingewikkeld en beladen thema’.