Aflevering alternatieven voor Piperacilline/Tazobactam 2g/0,25 g en 4g/0,5g poeder voor oplossing voor infusie tijdelijk toegestaan

Vanwege een tekort van ‘Piperacilline/Tazobactam 2g/0,25 g en 4g/0,5g poeder voor oplossing’ mogen fabrikanten, groothandelaren en apotheekhoudenden alternatieven afleveren aan artsen. Deze alternatieven moeten afkomstig zijn uit een andere lidstaat. Als de alternatieven commercieel niet beschikbaar zijn in een andere lidstaat, mogen ze ook worden betrokken uit het Verenigd Koninkrijk of uit een MRA-land (Australië, Canada, Israël, Japan, Nieuw-Zeeland, Zwitserland of de Verenigde Staten).

Het gaat alleen om alternatieven met dezelfde werkzame stof, sterkte en toedieningsvorm voor:

  • Piperacilline/Tazobactam Fresenius Kabi 2 g/0,25 g poeder voor oplossing voor infusie (RVG 100288), 
  • Piperacilline/Tazobactam Fresenius Kabi 4 g/0,5 g poeder voor oplossing voor infusie (RVG 100289),
  • Piperacilline/Tazobactam Mylan 2 g/ 250 mg, poeder voor oplossing voor infusie (RVG 35003),
  • Piperacilline/Tazobactam Mylan 4 g/500 mg, poeder voor oplossing voor infusie (RVG 35004).

Partijen hoeven vooraf geen individuele toestemming te vragen bij de inspectie en ook geen artsenverklaringenadministratie bij te houden. 
 

Toestemming is tijdelijk

De betrokken handelsvergunninghouders hebben aangegeven dat bovengenoemde geneesmiddelen vanaf 30 juni 2023 weer voldoende voorradig zijn om in de behoeften van patiënten te kunnen voorzien. De toestemming is daarom vooralsnog afgegeven tot en met 30 juni 2023.

Zie voor meer informatie en voorwaarden het bericht met kenmerk 2023-2873063/IT2078643 in de Staatscourant

Op de hoogte blijven van nieuwe besluiten?

Als u op de hoogte wilt blijven van nieuwe besluiten voor het afleveren van alternatieven, dan kunt u zich abonneren op besluiten van geneesmiddelen. U ontvangt dan een e-mail zodra wij een besluit publiceren op onze website.