Aflevering alternatieven voor Gemfibrozil Auro 600 mg, Gemfibrozil Aurobindo 900 mg, Modalim 100 mg, ciprofibraat en Lopid 600, gemfibrozil tijdelijk toegestaan

Vanwege een tekort van ‘Gemfibrozil Auro 600 mg, filmomhulde tabletten, Gemfibrozil Aurobindo 900 mg, filmomhulde tabletten, Modalim, tabletten 100 mg en Lopid 600, filmomhulde tabletten 600 mg’ mogen fabrikanten, groothandelaren en apotheekhoudenden alternatieven afleveren aan artsen. Deze alternatieven moeten afkomstig zijn uit een andere lidstaat. Als de alternatieven commercieel niet beschikbaar zijn in een andere lidstaat, mogen ze ook uit het Verenigd Koninkrijk of uit een MRA-land (Australië, Canada, Israël, Japan, Nieuw-Zeeland, Zwitserland of de Verenigde Staten) worden betrokken.

Het gaat alleen om alternatieven met dezelfde werkzame stof, sterkte en toedieningsvorm voor:

  • Gemfibrozil Auro 600 mg, filmomhulde tabletten (RVG 24878), 
  • Gemfibrozil Aurobindo 900 mg, filmomhulde tabletten (RVG 26284), 
  • Modalim, tabletten 100 mg (RVG 17863) en 
  • Lopid 600, filmomhulde tabletten 600 mg (RVG 13827). 

Partijen hoeven vooraf geen individuele toestemming te vragen bij de inspectie en ook geen artsenverklaringenadministratie bij te houden.

Toestemming is tijdelijk

De betrokken handelsvergunninghouders hebben aangegeven dat het nog onvoldoende duidelijk is wanneer bovengenoemde geneesmiddelen weer voldoende voorradig zijn om in de behoeften van patiënten te kunnen voorzien. De toestemming is daarom vooralsnog afgegeven tot en met 11 april 2023.

Zie voor meer informatie en voorwaarden het bericht in de Staatscourant.

Op de hoogte blijven van nieuwe besluiten?

Als u op de hoogte wilt blijven van nieuwe besluiten voor het afleveren van alternatieven, dan kunt u zich abonneren op besluiten van geneesmiddelen. U ontvangt dan een e-mail zodra wij een besluit publiceren op onze website.