Aflevering alternatieven voor ‘methyldopa, 125, 250 en 500 mg tabletten’ tijdelijk toegestaan

Vanwege een tekort  van ‘methyldopa, 125, 250 en 500 mg tabletten’ mogen fabrikanten, groothandelaren en apotheekhoudenden tijdelijk alternatieven afleveren aan artsen. 

Deze alternatieven mogen afkomstig zijn uit andere lidstaten (inclusief het Verenigd Koninkrijk).  Als de alternatieven hier commercieel niet beschikbaar zijn, mogen ze ook afkomstig zijn uit één van de MRA-landen (Australië, Canada, Israël, Japan, Nieuw-Zeeland, Zwitserland of de Verenigde Staten). 

Partijen hoeven geen individuele toestemming vooraf te vragen bij de inspectie en ook geen artsenverklaringenadministratie bij te houden. Het gaat alleen om alternatieven met dezelfde stof, sterkte en toedieningsvorm voor:

  • L-Methyldopa Teva 125 mg omhulde tabletten (RVG 10647) 
  • L-Methyldopa Teva 250 mg omhulde tabletten (RVG 10648) 
  • L-Methyldopa Teva 500 mg omhulde tabletten (RVG 10649) 
  • Methyldopa CF 250 mg tabletten (RVG 57522)  
  • Methyldopa CF 500 mg tabletten (RVG 57523)

Toestemming is tijdelijk

Het is nog onvoldoende duidelijk wanneer ‘methyldopa, 125, 250 en 500 mg tabletten’ weer voldoende voorradig zullen zijn voor groothandelaren of apothekers om in de behoeften van patiënten te kunnen voorzien. De toestemming is daarom vooralsnog afgegeven tot en met 11 april 2022.

Zie voor meer informatie en voorwaarden het bericht in de Staatscourant

Op de hoogte blijven van nieuwe besluiten?

Als u op de hoogte wilt blijven van nieuwe besluiten voor het afleveren van alternatieven, dan kunt u zich abonneren op de besluiten van geneesmiddelen. U ontvangt dan een e-mail zodra wij een besluit publiceren op onze website.