Onderzoeken

Alle wetenschappelijke onderzoeken die we uitvoeren zijn gericht op één of meerdere van vier overkoepelende fases van toezicht. Met behulp van deze onderzoeken willen we leren hoe IGJ haar toezicht het best kan inzetten voor de kwaliteit van zorg en jeugdhulp in Nederland. Hieronder lees je meer over de onderzoeken en welke fase daarbij hoort.

Fase 1IGJ weet nog te weinig om te kunnen handelen, soms niet eens of toezicht nodig is.

De setting verkennen

Fase 2IGJ kan als toezichthouder niet overal bij zijn. Dat willen we ook niet, cliënten en patiënten zijn erbij gebaat dat zorgverleners hun werk kunnen doen. Daarom zoeken we ook andere manieren om toezicht te houden. Bijvoorbeeld op afstand.

Data verzamelen

Fase 3Informatie kun je op verschillende manieren bekijken. En verschillende betekenissen hebben. Daarom is het belangrijk om de informatie die IGJ verzamelt te begrijpen. Pas dan kunnen we het gebruiken om goed toezicht te houden.

Data duiden

Fase 4Als toezichthouder heeft IGJ heeft als toezichthouder verschillende mogelijkheden om het gedrag van zorgaanbieders te beïnvloeden. Van informeel tot wettelijk. Doel: het verbeteren van de kwaliteit van zorg. Dat betekent ook dat we zorgaanbieders zo min mogelijk belasten.

Actie