Onderzoeken

Alle wetenschappelijke onderzoeken die we uitvoeren zijn gericht op één of meerdere van vier overkoepelende fases van toezicht. Met behulp van deze onderzoeken willen we leren hoe IGJ haar toezicht het best kan inzetten voor de kwaliteit van zorg en jeugdhulp in Nederland. Hieronder lees je meer over de onderzoeken en welke fase daarbij hoort.

Fase 1Dit is de eerste fase van ons toezicht. IGJ weet nog te weinig om te kunnen handelen, soms niet eens of toezicht nodig is.

De setting verkennen

Fase 2IGJ kan als toezichthouder niet overal bij zijn. Dat willen we ook niet, want dan zou de inspectie zorgverleners in de weg lopen en daar zijn patiënten niet bij gebaat. Daarom zoeken we naar manieren waarmee we ook op afstand vinger aan de pols kunnen houden.

Data verzamelen

Fase 3Om goed toezicht te houden is voor ons belangrijk om de informatie die we krijgen te begrijpen. Soms is dat eenvoudig, maar vaak is het ingewikkeld. Informatie kun je op meerdere manieren bekijken en er kunnen meerdere betekenissen aan worden gegeven.

Data duiden

Fase 4Als toezichthouder heeft IGJ verschillende mogelijkheden om het gedrag van zorgaanbieders te beïnvloeden. Van informeel tot wettelijk, met als doel het verbeteren van de kwaliteit van zorg. Hierbij willen we zorgaanbieders zo min mogelijk belasten. Om een zo groot mogelijk effect te behalen met beperkte financiële- en personele middelen, moet IGJ slim zijn.

Actie