In de zomer van 2018 werd bekend dat meerdere angiotensine-receptorblokkers (sartanen) verontreinigd waren met de stof NDMA. Later werden ook de stoffen NDEA en NMBA ontdekt. Deze stoffen behoren tot de chemische groep van nitrosaminen en zijn geclassificeerd als waarschijnlijk kankerverwekkend. Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) geeft aan dat de kans erg klein is dat patiënten die de vervuilde medicijnen hebben gebruikt hierdoor kanker kunnen krijgen.

Naar aanleiding van de aangetroffen verontreiniging is in Europees verband een groot onderzoek uitgevoerd. Ook zijn meerdere medicijnen uit voorzorg teruggeroepen.

Structuurformule van valsartan

Scheikundige weergave (structuurformule) van valsartan.

Sartanen, zoals valsartan, worden onder andere voorgeschreven voor de behandeling van hoge bloeddruk. Vanaf 1 januari 2019 worden valsartan, losartan, irbesartan, candesartan en olmesartan verplicht getest op aanwezigheid van NDMA- en NDEA- onzuiverheden voordat ze worden gebruikt. Dit zorgt ervoor dat er geen nieuwe batches op de markt komen met een hoeveelheid NDMA/NDEA boven de Europees vastgestelde veilige limiet.

Hoort bij