Tussenrapportage corona(snel)testen, bron- en contactonderzoek en vaccineren: Doorgaande ontwikkelingen vragen om souplesse en scherpte

In september 2020 publiceerde de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) haar rapport GGD’en zijn goed op weg, over coronatesten en bron- en contactonderzoek door alle 25 regionale GGD’en. In oktober publiceerde IGJ het rapport COVID-19 testen, dat ging over de laboratoria en de technische kant van coronatesten. In beide rapporten deed de inspectie een aantal aanbevelingen aan betrokken partijen in de keten. In deze tussenrapportage geeft de IGJ een update over de opvolging hiervan.

Daarnaast waren er in de afgelopen maanden veel ontwikkelingen op het gebied van coronatesten en bron- en contactonderzoek. Ook het vaccineren dient zich aan. Dit vraagt om souplesse en scherpte bij alle betrokken partijen, óók bij de inspectie. Daarom voert de inspectie vervolgtoezicht uit bij de GGD’en, andere (commerciële) aanbieders van coronatesten, producenten van coronatesten, laboratoria en het vaccinatieprogramma.