Ouderenzorg van Stichting Amsta in Amsterdam onder verscherpt toezicht

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft de Stichting Amsta onder verscherpt toezicht gesteld. Amsta biedt op 18 van haar locaties in Amsterdam langdurige intramurale ouderenzorg, maar slaagt er niet in om daar stabiel goede en veilige zorg te geven. De inspectie heeft oog voor eerdere inspanningen om tot verbeteringen te komen, maar het lukt Amsta onvoldoende om structurele problemen in de kwaliteit van de zorg op te lossen en op andere locaties te voorkomen. Amsta krijgt negen maanden de tijd daar nu wel voor te zorgen.

Dit is er aan de hand

De inspectie bracht van maart 2019 tot maart 2021 negen bezoeken aan vijf zorglocaties van Amsta. Daarnaast sprak zij meerdere keren met de raad van bestuur en de raad van toezicht. De inspectie constateert dat Amsta tekortschiet in haar interne controle en de analyse en beheersing van risico’s bij het organiseren van goede en veilige zorg. Op verschillende locaties mist de dagelijkse cliëntenzorg aanhoudend stabiele kwaliteit. De leiding van Amsta zorgt geregeld niet voor voldoende zorgverleners met de nodige deskundigheid om passende zorg en zinvolle dagbesteding te bieden aan ouderen met langdurige zorgproblemen. Amsta stuurt te weinig op de kwaliteit en de veiligheid van de zorg en leert als organisatie niet genoeg van problemen en (eigen) mogelijkheden.

Hoe nu verder

Amsta moet zo snel mogelijk, maar uiterlijk binnen negen maanden, de nodige verbeteringen doorvoeren. Voor 9 mei a.s. moet Amsta daarvoor een plan van aanpak inleveren. Binnen zes maanden verwacht de inspectie een tussenrapport over de aanpak en de vorderingen. Ook kan de inspectie Amsta zowel aangekondigd als onaangekondigd bezoeken. Aan het einde van de periode van verscherpt toezicht beoordeelt de inspectie of de situatie voldoende is verbeterd om het verscherpt toezicht op te heffen. Als het nodig is kan de inspectie verdere maatregelen nemen.

Documenten

Stichting Amsta