Aanwijzing voor Relaunch Nederland in Tiel deels beëindigd, deels nog van kracht

Relaunch Nederland heeft haar cliënten overgedragen. Weliswaar te laat en onzorgvuldig, maar inmiddels voldoet Relaunch toch aan dit deel van de aanwijzing van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) uit januari. De inspectie beëindigt daarom dit deel van de aanwijzing. Het tweede deel van de aanwijzing blijft staan: Relaunch mag geen cliënten meer aannemen omdat zij niet kan voldoen aan de normen voor goede en veilige zorg. Relaunch bood in Tiel opvang en hulp aan mensen met een verstandelijke beperking en bijkomende psychiatrische of andere problematiek.

Dit is er aan de hand

In november 2020 constateerde de inspectie op een aantal terreinen grote tekortkomingen in de zorg die Relaunch bood. Die tekortkomingen staan in het eerdere nieuwsbericht over Relaunch.

Gezien de ernst van de situatie gaf de inspectie in januari een aanwijzing. Ten eerste moest Relaunch haar bestaande cliënten uiterlijk op 2 februari overdragen aan een of meer andere zorgaanbieders. Ten tweede mocht Relaunch geen cliënten meer aannemen totdat de zorg naar het oordeel van de inspectie aan de normen voor goede en veilige zorg zou voldoen.

Relaunch heeft haar drie cliënten half februari overgedragen aan een nieuw opgerichte zorgaanbieder. In maart bleek dat twee van die cliënten inmiddels zorg krijgen van weer andere zorgaanbieders waarin de inspectie wel vertrouwen heeft. De derde cliënt bleek geen indicatie op grond van de Wet langdurige zorg (meer) te hebben.

Hoe nu verder

De inspectie heeft het deel van de aanwijzing over de overdracht van cliënten beëindigd, omdat Relaunch nu geen cliënten meer heeft op grond van de Wet langdurige zorg of de Zorgverzekeringswet.

Nog steeds mag Relaunch geen zorg aan nieuwe cliënten geven totdat de inspectie oordeelt dat Relaunch voldoet aan de normen voor goede en veilige zorg. Als Relaunch niet voldoet aan dit tweede deel van de aanwijzing, kan de inspectie een last onder dwangsom of een last onder bestuursdwang opleggen om het naleven van de aanwijzing af te dwingen.

Documenten