Last onder dwangsom voor verzorgende

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft mevrouw F.V. Aalders een last onder dwangsom opgelegd. Zij is verzorgende individuele gezondheidszorg, maar zij is op dit moment niet in staat om goede en veilige zorg te verlenen. Aan een eerdere aanwijzing om geen zorg te verlenen totdat zij daar aantoonbaar weer toe is staat is, heeft zij zich niet gehouden. Daarom is nu een last onder dwangsom nodig.

Dit is er aan de hand

Na meerdere meldingen en onderzoek door de inspectie in 2020 bleek er sprake te zijn van een risicovolle situatie als de verzorgende zorg zou verlenen. Op 8 december 2020 gaf de inspectie haar daarom een aanwijzing: zij mocht niet werken in de zorg totdat zij aan voorwaarden voor het verlenen van goede en veilige zorg voldeed. Toch ging de verzorgende voor korte tijd weer aan het werk bij een zorginstelling. Daarmee liet zij zien zich niet aan de aanwijzing te houden.

Om te voorkomen dat dit nog een keer gebeurt, legt de inspectie de zorgverlener nu een last onder dwangsom op. Als zij toch weer aan het werk gaat in de zorg zonder eerst aan de inspectie aangetoond te hebben daartoe in staat te zijn, moet zij 100 euro per gewerkte dag betalen, tot een maximum van 1.500 euro.

Hoe nu verder

De last onder dwangsom is voor een half jaar opgelegd, tot half september 2021. Als het nodig is kan de inspectie deze situatie verlengen. De verzorgende mag pas weer zorg verlenen als zij aan de inspectie voldoende heeft aangetoond dat zij hiertoe weer in staat is. 

Documenten