Aanwijzing voor woonzorgvoorziening Altenastaete in Werkendam

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft de woonzorgvoorziening van Altenastaete in Werkendam een aanwijzing gegeven. Altenastaete voldoet niet (of grotendeels niet) aan verschillende normen voor goede zorg. Daardoor zijn er risico’s voor de kwaliteit en de veiligheid van de zorg. Altenastaete moet die binnen een half jaar wegnemen.

Dit is er aan de hand

De inspectie bezocht de locatie van Altenastaete in Werkendam in november en december 2020, zowel aangekondigd als zonder aankondiging. In november legde de inspectie een directe maatregel op. Altenastaete moest de hygiëne, infectiepreventie en het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (mondmaskers, schorten, handschoenen) onmiddellijk op orde brengen om het coronavirus tegen te houden. Daar heeft Altenastaete aan voldaan, bleek in december.

Daarnaast zag de inspectie tekortkomingen op verschillende terreinen.

  • Deskundigheid zorgverleners; die sluit niet aan bij de behoeften van de bewoners. Zij hebben bijvoorbeeld niet genoeg kennis over het omgaan met onbegrepen gedrag. Altenastaete heeft geen zicht op de bevoegdheid en bekwaamheid van de zorgverleners voor het uitvoeren van voorbehouden en risicovolle handelingen.
  • Cliëntdossiers; de zorg die de bewoners nodig hebben en die verleend wordt, staat niet inzichtelijk in de dossiers. Op die manier kan Altenastaete de continuïteit van de zorg niet garanderen en krijgen de bewoners niet de zorg die zij nodig hebben.
  • Sturen op kwaliteit en veiligheid; er is onvoldoende zicht op waar er risico’s in de zorgverlening zitten. Analyses van (bijna-)incidenten zijn onvoldoende om van te leren. De leiding gaat niet goed om met onvoorziene situaties, zoals de uitbraak van het coronavirus in Nederland.
  • Medicatieveiligheid; die is onvoldoende. Zo wordt de temperatuur niet gecontroleerd van koelkasten op de appartementen waarin medicijnen bewaard worden. Insulinepennen hebben geen sticker van de apotheek met de naam van de cliënt.

Hoe nu verder?

Altenastaete moet uiterlijk op 5 september 2021 de tekortkomingen opgelost hebben. Dat staat in de aanwijzing van de inspectie. Een aanwijzing is een maatregel waarmee de inspectie een zorgaanbieder verplicht om de zorg te verbeteren. Als Altenastaete niet aan de aanwijzing voldoet, kan de inspectie een last onder dwangsom of een last onder bestuursdwang opleggen om verbeteringen af te dwingen.

Documenten

Woonzorgvoorziening Altenastaete

Werkendam