Aanwijzing voor Beauty Academy Nederland in Den Haag

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft Beauty Academy Nederland een aanwijzing gegeven. Beauty Academy Nederland is een particuliere kliniek voor cosmetische en schoonheidsbehandelingen in Den Haag. Er worden onder meer invasieve behandelingen zoals PRP, botox en fillers uitgevoerd. De inspectie ziet grote risico’s voor de kwaliteit en veiligheid van de zorg. Beauty Academy Nederland mag een deel van de behandelingen niet meer uitvoeren tot er voldoende is verbeterd.

Op 3 februari 2021 bracht de inspectie een bezoek aan Beauty Academy Nederland. Mede aanleiding voor het bezoek was een signaal over ernstige tekortkomingen in de zorgverlening. Ook reageerde de zorgaanbieder niet op vragen van de inspectie.

Wat is er aan de hand?

Tijdens het bezoek bekeek de inspectie de kwaliteit en veiligheid van de zorg op 35 onderdelen. Beauty Academy Nederland voldeed niet aan de norm bij 34 van deze onderdelen. De inspectie formuleerde daarom 58 verbetermaatregelen, waarvan 41 onder de aanwijzing vallen en binnen vier maanden opgelost moeten zijn. Beauty Academy Nederland mag als onderdeel van de aanwijzing geen invasieve behandelingen, geen laserbehandelingen, geen cryolysebehandelingen en geen echo’s meer uitvoeren, totdat 31 van de verbetermaatregelen die daar rechtstreeks mee te maken hebben zijn doorgevoerd én de inspectie dat heeft kunnen beoordelen. 

De tekortkomingen bij Beauty Academy Nederland zijn heel divers. Zo zijn verbeteringen nodig op het gebied van infectiepreventie, het zorgproces en medicatieveiligheid. Ook moet geregistreerd worden welke voorbehouden behandelingen worden uitgevoerd en wie daartoe bevoegd en bekwaam zijn. De patiëntendossiers moeten beter worden bijgehouden. Ten slotte zijn ook op het gebied van bestuur, professionaliteit en medische technologie verbeteringen nodig.

Hoe nu verder?

Vanwege de ernst van de situatie heeft de inspectie een aanwijzing gegeven. Dat is een bestuursrechtelijke maatregel waarmee de inspectie een zorgaanbieder verplicht om de zorg te verbeteren. Beauty Academy Nederland heeft vier maanden de tijd voor de benodigde verbeteringen. De aanwijzing is op 23 februari ingegaan. Als Beauty Academy Nederland niet aan de aanwijzing voldoet, kan de inspectie een last onder bestuursdwang of een last onder dwangsom opleggen om het naleven van de aanwijzing af te dwingen. 

Documenten

Vertalingen