Christelijk begeleidingscentrum Aan de Hand in Scharendijke

Op 24 september 2019 heeft de inspectie een bezoek gebracht aan Christelijk begeleidingscentrum ‘Aan de hand’ in het kader van risico gestuurd toezicht. Aanleiding voor het uitvoeren van een onderzoek tijdens een toezichtbezoek was het verhoogde risico dat de inspectie zag na een door de inspectie ontvangen signaal, het feit dat de inspectie deze aanbieder niet eerder had bezocht en het feit dat er meerdere jeugdigen 24-uurs zorg ontvangen.

De inspectie deed geen onderzoek naar het individuele signaal, maar naar de algemene kwaliteit van de geboden jeugdhulp. Op het moment van het onderzoek van de inspectie bood Aan de Hand hulp aan 65 cliënten in de leeftijdscategorie van zes tot zevenveertig jaar. Het merendeel van de cliënten ontvangt hulp op basis van de Jeugdwet.

Aan de Hand voldeed op het moment van het onderzoek aan 16 van de 29 verwachtingen uit het toetsingskader Jeugdhulp met verblijf. De inspectie maakt zich gezien de ernst van de tekortkomingen zorgen over de veilige en gezonde ontwikkeling van de jeugdigen bij Aan de Hand.

Met name het onvoldoende systematisch inschatten van de veiligheidsrisico’s en het ontbreken van eenduidige afspraken over het beperken van de veiligheidsrisico’s, het feit dat een van de eigenaren en de begeleiders onvoldoende toegerust zijn voor de complexe doelgroep van Aan de Hand en het gebrek aan aansturing van de begeleiders vindt de inspectie een zorgelijke situatie die op korte termijn dient te worden beëindigd.

Verder beschikt Aan de Hand al enige tijd over onvoldoende, te weinig gekwalificeerd personeel met een steeds complexer wordende cliëntpopulatie. De eigenaren hebben deze situatie laten voortduren, niet ingegrepen en geven aan dat de situatie ‘boven hun hoofd is gegroeid’.