IGJ wil medische betrokkenheid arts bij niet-GGD testlocatie

De afgelopen dagen verschijnen er in het hele land testlocaties waar een snelle test gedaan kan worden op het coronavirus. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) vindt het zeer belangrijk dat er bij deze niet-GGD testlocaties een (bedrijfs)arts medisch inhoudelijk betrokken is. Deze arts is verantwoordelijk voor de kwaliteit en zorgvuldigheid van het testen.

De commerciële teststraten ontlasten de GGD-testlocaties omdat zij een snelle screening kunnen doen of mensen op het moment van testen positief zijn op het coronavirus. Dit draagt bij aan het bestrijden van de huidige pandemie. De antigeen sneltesten zijn alleen betrouwbaar bij mensen die klachten hebben. Als een goedgekeurde test een positief resultaat geeft, moet de arts die verantwoordelijk is voor de testlocatie dat melden bij de GGD. Voor mensen die na zo’n sneltest een negatieve testuitslag krijgen, blijft het belangrijk dat zij bij klachten thuis blijven en zich aan de RIVM-voorschriften houden. De sneltesten kunnen een vals-negatieve uitslag geven. Alleen met een PCR-test kan met zekerheid vastgesteld worden dat iemand het virus bij zich draagt.

Geschoold en bekwaam

Een test voor het coronavirus moet altijd worden afgenomen door iemand die geschoold en bekwaam is, en de gebruikte test moet van goede kwaliteit en betrouwbaar zijn. Als de test geen CE-markering heeft is de veiligheid en de effectiviteit niet geborgd. Door de enorme groei aan niet-GGD testlocaties bestaat het risico dat er nu ook sneltesten worden gebruikt die niet betrouwbaar zijn, of partijen op de markt komen die zich niet aan de voorschriften houden. De IGJ vindt daarom de betrokkenheid van een arts met een BIG-registratie zeer belangrijk. Deze arts is daarmee medisch inhoudelijk verantwoordelijk voor het goed afnemen van de testen, het duiden van de testuitslag en het doorgeven van positief geteste personen naar de GGD.

Controleer

Als klant kun je er niet automatisch vanuit gaan dat alle niet-GGD testlocaties betrouwbaar zijn. Informeer je zelf goed, onder meer via de website van de testaanbieder, en controleer of er een arts betrokken is, de testen CE-gemarkeerd zijn en een zorgprofessional de testen uitvoert.

Heeft u zorgen over een locatie voor sneltesten die u heeft bezocht? Dit kunt u melden bij ons Landelijk Meldpunt Zorg.

Dit bericht is aangepast op 16 november 2020.