Berichtgeving over donatie COVID-vaccins

In de media wordt vandaag bericht dat vaccins van AstraZeneca die bij huisartsen liggen, niet naar het buitenland kunnen worden geëxporteerd en dus moeten worden weggegooid. Aanleiding is een initiatief van huisartsen die de overgebleven vaccins aan Namibië willen geven. Het ministerie van VWS heeft besloten vaccins te doneren die nog op voorraad zijn en die niet bij de huisartsen zijn geweest.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft veel waardering voor het initiatief, waar een aantal huisartsen bij betrokken is. Het gebrek aan vaccins in andere delen van de wereld is een schrijnend probleem. De inspectie heeft daarom meegedacht over de mogelijkheden om het vaccin alsnog in te kunnen zetten. Daarbij is gewezen op een aantal aspecten van kwaliteit en veiligheid waar aan gedacht moet worden, die ook terugkomen in geldende wet- en regelgeving.

Voor de situatie dat vaccinatielocaties, vaccins over houden, heeft het RIVM de vaccinmakelaar. Dit geldt ook voor huisartsen. Deze vaccinmakelaars zullen, waar mogelijk, deze vaccins in Nederland gebruiken voor naleveringen. Het ministerie van VWS moet uiteindelijk bepalen of deze overgebleven vaccins naar andere landen kunnen worden geexporteerd.