Corona Testcentrum De Terp mag voorlopig zelf geen PCR-testen uitvoeren

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft MCW Yours B.V. in Capelle aan de IJssel, bekend onder de naam Corona Testcentrum De Terp, een aanwijzing opgelegd. In het laboratorium worden PCR-testen voor COVID-19 uitgevoerd. De inspectie heeft ernstige risico’s voor de kwaliteit en veiligheid bij de uitvoering van de testen gezien. De aanwijzing hield in dat De Terp pas weer PCR-testen mag uitvoeren als de tekortkomingen zijn opgelost én De Terp dat aan de inspectie heeft laten zien.

De aanwijzing is inmiddels ook weer beëindigd. De Terp heeft namelijk een contract gesloten met een laboratorium dat de PCR-testen voor hen zal uitvoeren. De andere tekortkomingen uit de aanwijzing zijn daarna ook opgelost. Daarmee zijn de risico’s voor de kwaliteit en veiligheid van het testen weggenomen. Als De Terp weer zelf PCR-testen wil uitvoeren moet ze ervoor zorgen dat ze aan alle normen uit de aanwijzing voldoet. De inspectie zal de ontwikkelingen bij De Terp scherp in de gaten houden.

Wat is er aan de hand?

De inspectie was 24 februari op inspectiebezoek bij het laboratorium, naar aanleiding van signalen. Op deze locatie werd testmateriaal door middel van PCR-testen geanalyseerd. Dat betekent dat wordt gekeken of een persoon positief of negatief is voor het coronavirus. De aanwijzing gold alleen voor dit onderdeel van de testprocedure. Corona Testcentrum De Terp mag nog wel testmateriaal afnemen.   

De inspectie heeft gezien dat de uitvoering van de PCR-testen in het laboratorium van Corona Testcentrum De Terp niet aan de kwaliteitseisen voldeed, onder meer op het gebied van hygiëne en kwaliteitsmanagement. Het laboratorium is niet geaccrediteerd of gecertificeerd. De bestuurder van het laboratorium kon ook niet op een andere manier aantonen hoe hij de risico’s voor de kwaliteit wegneemt en de veiligheid van de zorg garandeert. De PCR-testen die in dit laboratorium werden gedaan, waren daarom niet betrouwbaar. 

Een aanwijzing is een bestuursrechtelijke maatregel waarmee de inspectie een zorgaanbieder verplicht om de zorg te verbeteren. Na de aanwijzing legde de inspectie een last onder dwangsom op, omdat Corona Testcentrum De Terp niet op tijd aan alle onderdelen van de aanwijzing voldeed. Nu De Terp wel voldoet, beëindigt de inspectie de aanwijzing en de last onder dwangsom. De bestuurder van De Terp is een juridische procedure gestart tegen openbaarmaking. Daardoor kon de inspectie deze aanwijzing niet eerder openbaar maken. 

Documenten