Aanbevelingen ter voorbereiding op grotere druk op de zorg

Op 26 januari 2021 stuurden de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en IGJ een brief met een aantal aanbevelingen aan de ministers Van Ark en De Jonge ter voorbereiding voor grotere druk op de zorg.

De NZa en de IGJ constateren dat de beperkende maatregelen nog niet tot de gewenste vermindering van de druk op de zorg hebben geleid. Besmettelijkere varianten, vertraging in de uitvoering van de vaccinatiestrategie en een afnemende bereidheid van het publiek om zich aan de beperkende maatregelen te houden, kunnen leiden tot nieuwe uitbraken van het virus.

Beide organisaties vinden het daarom van belang dat de komende weken worden benut om voorbereidingen te treffen om de kans op een ‘zorginfarct’ te verkleinen. Onder een ‘zorginfarct’ verstaan NZa en IGJ een situatie waarin de toegang tot zorg in één of meer sectoren en/of regio’s zodanig in de knel komt, dat onaardvaardbare concessies aan kwaliteit van zorg moeten worden gedaan. Van een dergelijke situatie is tot nu toe geen sprake geweest, maar uit vrees voor een dergelijke situatie komen NZa en IGJ tot een aantal aanbevelingen.