Een situatie die een ernstige bedreiging vormt voor de veiligheid van cliënten of de zorg
Afhandeling van klachten en geschillen
Een zorgaanbieder die geen regeling heeft voor de afhandeling van klachten en geschillen.
Misbruik BIG titel
Een (collega) zorgverlener gebruikt ten onrechte een titel die is beschermd volgens de Wet BIG.
Vervalst opleidingscertificaat
Aanwijzingen of een sterk vermoeden dat een (collega) zorgverlener werkt met een vervalst opleidingscertificaat. Lees meer over de Wet BIG.
Vermissing opiumwetmiddelen
In uw apotheek of zorginstelling worden geneesmiddelen vermist die onder de Opiumwet vallen, zoals morfine. Lees meer over opiumwetmiddelen.
Suïcide (poging) binnen de GGZ
Er is geen sprake van een calamiteit, maar wel een ernstig schadelijk gevolg voor de cliënt. Bovendien is er sprake van een gedwongen opname, gedwongen zorg of een andere maatregel die de vrijheid beperkt. Lees meer over melden van suïcide of suïcidepoging.
Geneesmiddelenreclame
Een bedrijf mag geen publieksreclame maken voor een geneesmiddel dat alleen op recept is te krijgen. Reclame gericht op beroepsbeoefenaren mag alleen onder voorwaarden. Lees meer over ‘Wat is geneesmiddelenreclame’.
Geweld door een cliënt in de ggz en de gehandicaptenzorg
Geweld door een cliënt tegen een derde in de ggz en de gehandicaptenzorg. Er is geen sprake van een calamiteit. Wel van een heel ernstig en schadelijk gevolg voor een derde of de cliënt. Mogelijk zijn er (indirecte) gevolgen of risico’s voor de veiligheid van cliënten of de zorg. Of is de gebeurtenis ontstaan omdat de kwaliteit van de zorg niet goed (genoeg) is. Lees meer op Melden van geweld door een cliënt tegen een derde.
Jeugdhulp, jeugdreclassering en kinderbeschermingsmaatregelen
Alle niet-verplichte meldingen over jeugdhulp, jeugdreclassering en kinderbeschermingsmaatregelen. Zo’n melding kan van een jeugdhulpverlener of professional afkomen, maar ook van ouders/ verzorgers, gemeenten of andere betrokkenen. Lees meer over Andere melding Jeugd.