Terugroepactie Valsartan en Valsartanhoudende producten

Uit onderzoek is gebleken dat een aantal geneesmiddelen met de werkzame stof Valsartan een verontreiniging van de grondstof bevatten, die op de lange duur mogelijk schadelijk is voor de gezondheid. Het gaat daarbij niet om alle producten met Valartan, maar om producten waarin grondstof van een bepaalde producent is gebruikt. Deze producten worden uit voorzorg teruggeroepen bij apothekers. De betrokken beroepsverenigingen en patiëntenverenigingen zijn over de terugroepactie geïnformeerd.

Wat is Valsartan?

Valsartan en valsartanhoudende geneesmiddelen worden voorgeschreven voor:

  • de behandeling van hoge bloeddruk;
  • de behandeling van patiënten die recent een hartinfarct hebben gehad;
  • de behandeling van hartfalen.

Om welke partijnummers gaat het?

Bij een aantal fabrikanten gaat het alle partijnummers die op de markt zijn, bij sommige fabrikanten gaat het om specifieke partijnummers. Dit staan aangegeven in de terugroepbrief van de betreffende fabrikant.

Bericht voor patiënten

De IGJ adviseert patiënten om niet direct te stoppen met hun geneesmiddel met Valsartan, ook als u het geneesmiddel gebruikt dat op de lijst staat die op onze website gepubliceerd is. U kunt uw medicijnen nog opmaken en als u de volgende keer naar uw apotheek gaat om nieuwe te halen, zult u een ander geneesmiddel met Valsartan krijgen.

Bericht  voor apothekers

Apothekers worden onder meer ingelicht door middel van de terugroepbrief in de Oranje Hand Envelop.

Bericht voor de groothandel

De groothandels worden ingelicht door de betreffende fabrikanten.