Infectiepreventie in ziekenhuizen kan echt nog beter

Infecties in ziekenhuizen kunnen de oorzaak zijn van een verhoogde ziektelast en eventueel overlijden van patiënten. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft richtlijnen opgesteld om (zorg)infecties in ziekenhuizen te verminderen. In 2013 en 2015 bezocht de inspectie 25 ziekenhuizen om te onderzoeken hoe die richtlijnen worden nageleefd.  

Ziekenhuizen zijn nu beter voorbereid op de toename van BRMO dan in 2013. Richtlijnen worden beter gevolgd en er zijn veel algemene voorzorgsmaatregelen genomen zoals het op de juiste manier dragen van de werkkleding en het onbedekt houden van de armen en handen.

Maar de inspectie trof in 2015 opnieuw tekortkomingen aan voor dezelfde onderwerpen als in 2013. Zo moeten ziekenhuizen reiniging en desinfectie beter organiseren en uitvoeren. Ook de controle bij opname op mogelijke besmettingen met resistente bacteriën moet beter. Verder weten medewerkers niet in alle ziekenhuizen goed genoeg hoe de isolatiekamers werken en de isolatiekamers technisch niet altijd in orde.

De afzonderlijke toezichtsrapporten die bij dit onderzoek horen zijn openbaar. De inspectie publiceert rapporten van zorgaanbieders en fabrikanten maximaal 3 jaar. Ook rapporten van eventuele vervolgbezoeken worden gepubliceerd. Ga hier naar het overzicht.