Onderzoek naar injectienaalden: risico verwaarloosbaar

Het mogelijke gezondheidsrisico van injectienaalden van Terumo en andere fabrikanten is verwaarloosbaar. Er is geen reden om deze injectienaalden niet te gebruiken. Wel moet Terumo de kwaliteitscontrole bij de productie en distributie van naalden verbeteren. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM in opdracht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en uit inspectiebezoeken aan de fabriek van Terumo in Belgiƫ. In dit document leest u meer over het onderzoek en de risico's.

Bijeenkomst voor fabrikanten van injectienaalden

Op 15 januari 2016 organiseerde de IGZ een goed bezochte internationale bijeenkomst voor fabrikanten van injectienaalden. Samen met het RIVM en de Belgische inspectie werden de resultaten van het onderzoek gedeeld. Het NEN gaf een toelichting op het ontwikkelen van normen.

De IGZ heeft de fabrikanten opgeroepen de bestaande norm ISO 7864 aan te passen zodat daarin eisen aan lijm in injectienaalden worden opgenomen. Daarnaast benadrukte de IGZ dat het belangrijk is dat de fabrikant zelf de kwaliteit van zijn producten bewaakt en de eigen productieprocessen blijft verbeteren.

De IGZ is tevreden met de belangstelling van de fabrikanten voor deze bijeenkomst. We kijken terug op een geslaagde dag met veel aandacht voor het onderwerp en de opbouwende discussies. Met deze bijeenkomst sluiten we de casus.