weblogberichten

Vervalste medicijnen

Het lijkt zo makkelijk, even op internet rondneuzen, en met een paar kliks bestel je in het buitenland diverse middeltjes waarvoor je niet langs de dokter of je apotheker hoeft. Als inspectie zien we dat dit vaak bij de lifestyle-medicijnen gebeurt, denk bijvoorbeeld aan (namaak-)viagra en afslanktabletten. Maar in deze coronatijden zien we ook vaker andere pilletjes voorbijkomen. Mogelijk omdat er nu meer tekorten aan geregistreerde geneesmiddelen zijn dan in andere jaren. Of omdat er ergens gelezen wordt dat er iets zou helpen tegen corona. En ja, wat is er dan makkelijker om op internet te kijken of dat middel ook buiten Nederland te koop is?

Ronald Jansen hoofd Farmaceutische Producten, IGJ

Medicijnen via internet

Veel mensen realiseren zich niet dat dit ook gevaarlijk kan zijn. Want zo’n onschuldig pilletje uit het buitenland wordt misschien niet gecontroleerd. Het kan dus bijvoorbeeld vervuild zijn, of een veel hogere dosering hebben of andere bestanddelen bevatten. En juist deze dagen zien we opvallend veel mensen die een pakketje medicijnen uit landen als China, India of andere landen willen laten bezorgen. Vandaar ook dat wij als inspectie de douane vragen pakketjes met medicijnen te onderscheppen. Dus als u iets heeft besteld en het wordt niet geleverd, kan dat ook in Nederland zijn tegengehouden. Voor uw eigen veiligheid.

Medicijnen via de apotheek

Maar ook de apothekers en hun groothandels dragen hun steentje bij om te voorkomen dat vervalste geneesmiddelen bij patiënten terecht komen. Zo voeren apothekers sinds februari 2019 extra controles uit op verpakte medicijnen vóór ze die aan patiënten uitleveren. Alle verpakkingen zijn voorzien van een verzegeling die gecontroleerd moet worden. Ook heeft elke verpakking een speciale blokjescode. Apothekers scannen deze code en dan wordt er verbinding gemaakt met een grote database waarin alle bonafide verpakkingen van geneesmiddelen staan. Binnen enkele seconden weet de apotheker of het medicijn inderdaad op de juiste manier is ingevoerd. Niet alleen de Nederlandse apotheken doen dit, dit gebeurt in vrijwel heel Europa. Allemaal voor uw medicatieveiligheid.

Complimentje

We vinden dit als inspectie best een complimentje waard aan onze Nederlandse apothekers en groothandels. Want deze nieuwe controle, een verplichting uit Europese regelgeving, kost hen extra tijd en geld. En we zagen zelfs de afgelopen periode een flinke stijging van het aantal scans, terwijl het al extra druk was vanwege de coronacrisis. We hebben er vertrouwen in dat deze positieve ontwikkeling doorzet. Als inspectie zullen we niet nalaten bij te dragen aan verdere verbeteringen waar we dat kunnen.

Logo aanbieders medicijnen

Gezondheid

En nu maar hopen dat mensen hun gezondheid zo belangrijk vinden dat ze niet zelf gaan dokteren met misschien wel foute medicijnen via dubieuze websites. Maar gewoon, al dan niet op recept, naar de drogist of apotheek gaan. Of ze bestellen via een veilige website, die zijn te herkennen aan het speciale logo. Let er dan wel op dat wanneer je op het logo klikt, je meteen wordt doorgelinked naar de aanbieder op de aanbiederslijst online medicijnen.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

 • Ik moet zelf kunnen beslissen wat ik wel of niet inneem. Voedsel, drank medicijnen, alles. Prima als de overheid controleert en waarschuwt . Maar dit bijna communistische beleid is een zorgelijke ontwikkeling en gaat veel te ver naar mijn mening.

  Van: Gerard de Boer | 27-06-2021, 12:13

 • Het kunnen natuurlijk ook medicijnen zijn die in Nederland gewoonweg niet meer te krijgen zijn zoals Incidal/Mebhydroline.
  Ik heb deze middelen geslikt van begin jaren ’80 tot +/- 2013 toen ik te horen kreeg dat het middel niet meer leverbaar zou zijn.
  Ik heb (en samen met mij vele anderen, zie vooral https://www.mijnmedicijn.nl/allergie/mebhydroline-dragees) diverse andere middelen geprobeerd, maar nooit meer een goede vervanger kunnen vinden.
  Ik kan deze medicijnen zelf kopen/importeren in onder meer Indonesië en Bangladesh maar mag dit dus niet vanwege wettelijke beperkingen.
  Verder heb ik nooit een goede verklaring gekregen waarom dit middel in Nederland uit de handel is gehaald anders dan “dit is een antihistamine medicijn van de eerste generatie”.
  Nou en? Het was spotgoedkoop, gewoon toegelaten en werkte beter dan wat dan ook voor vele mensen!

  Van: Wim Venema | 26-02-2021, 11:19