weblogberichten

Waarom ik heb gekozen voor een baan als inspecteur medische technologie

Tijdens mijn master Medische Biologie wist ik niet precies wat voor baan ik wilde. Wel wist ik dat ik maatschappelijk betrokken werk wilde doen. De Rijksoverheid als potentiële werkgever sprak me altijd al aan. Er zijn immers niet veel plekken waar je zo veel voor de samenleving kan betekenen als bij de overheid.

Samuel Golub

Samuel Golub, Inspecteur Medische Technologie

Toch kwam ik na mijn afstuderen terecht in het bedrijfsleven, maar ik merkte al snel dat het patiëntenbelang niet altijd op de voorgrond stond. Daarom ben ik opnieuw rond gaan kijken en kwam ik terecht bij de afdeling Medische Technologie van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Hoe is het om daar te werken? Ik neem je er graag in mee.

Hoe ziet mijn werk eruit?

Ik werk als inspecteur bij het team Inspecties. Vanuit dat team controleer ik of fabrikanten en verkopers van medische hulpmiddelen aan de (zowel Nederlandse als Europese) wet- en regelgeving voldoen. Datzelfde doe ik bij de zogenaamde notified bodies: bedrijven die aan fabrikanten toestemming verlenen om hun medische hulpmiddelen te mogen verkopen.

Vaak begint mijn werk als er een melding over een medisch hulpmiddel (bijvoorbeeld een pacemaker) binnenkomt van een burger of een zorgverlener. Ik begin dan met een bureauonderzoek om zaken op een rijtje te krijgen: wat is er gebeurd, over wat voor hulpmiddel gaat het, is er een wetsbepaling overtreden? Heb ik het plaatje eenmaal helder, dan volgt er meestal een inspectiebezoek bij de betreffende fabrikant. Het doel van het bezoek is om zijn kant van het verhaal te horen en om bewijs te vergaren voor eventueel door hem begane overtredingen.

Soms moet ik daarbij gebruik maken van mijn wettelijke bevoegdheden, bijvoorbeeld om zakelijke informatie in te kunnen zien. De zaak eindigt ten slotte met een rapport en het eventueel opleggen van sancties of andere maatregelen.

Je staat als inspecteur met de voeten in de klei, maar je denkt ook op hoger niveau mee over de veiligheid en effectiviteit van medische hulpmiddelen in Nederland en Europa.

Het doen van bureauonderzoek en het uitvoeren van inspecties is echter maar één kant van mijn werk. Omdat de wet- en regelgeving met betrekking tot medische hulpmiddelen voor een groot deel Europees is, wordt er ook veel gecommuniceerd en samengewerkt met collega-inspecties uit andere EU-lidstaten. Daarnaast denken mijn collega’s en ik mee over nieuwe wet- en regelgeving  en beleid. Wij moeten daar immers mee gaan werken. Daarnaast ontwikkelen we instrumenten die ons helpen bij ons werk, hebben we discussies over hoe we een bepaald wetsartikel precies moeten interpreteren en wonen we congressen en seminars bij om onze kennis op peil te houden en om contact te houden met het werkveld.

Kortom: heel interessant en veelzijdig werk. Je staat aan de ene kant als inspecteur met de voeten in de klei, maar aan de andere kant denk je ook op hoger niveau mee over de veiligheid en effectiviteit van medische hulpmiddelen in Nederland en Europa.

Waarom is mijn werk belangrijk?

Pacemakers, MRI-scanners, kunstheupen, pleisters, bloedglucosemeters; het zijn allemaal voorbeelden van medische hulpmiddelen. In 2017 waren er ongeveer 2,3 miljoen Nederlanders die medische hulpmiddelen gebruikten; behoorlijk veel dus. Bovendien blijven hulpmiddelen zoals implantaten vaak lange tijd in het lichaam, soms wel een heel leven lang.

Daarom is het dus ook zo belangrijk dat medische hulpmiddelen veilig zijn en doen wat ze moeten doen. Schade aan de gezondheid, of zelfs de dood, van patiënten en consumenten veroorzaakt door een hulpmiddel dat niet aan de wet- en regelgeving voldoet, is onacceptabel. We hebben een gezond vertrouwen in fabrikanten en verkopers, want ook zij doen hun werk immers in het belang van de gebruiker. Commerciële partijen verkeren echter altijd in een situatie waarin meerdere belangen door elkaar heen spelen en dat leidt soms tot ongewilde uitkomsten. Daarnaast zijn er natuurlijk altijd malafide partijen. Daarom is het belangrijk dat mijn collega’s en ik ons werk doen. Wij hebben maar één belang: veilige en effectieve medische hulpmiddelen.

Ben jij een inspecteur medische technologie?

Als inspecteur handhaaf je de wet- en regelgeving omtrent medische hulpmiddelen, dus het is belangrijk dat je het lezen en bediscussiëren van wetsteksten niet schuwt. Je moet immers weten wat je als inspecteur mag en aan welke eisen fabrikanten en verkopers zich moeten houden.

Daarnaast hebben medische hulpmiddelen een medisch doel: ze hebben bedoeld (of onbedoeld) invloed op het menselijk lichaam of op menselijke lichaamsmaterialen. Het is daarom handig als je hun werking begrijpt. Mijn achtergrond als medisch bioloog helpt me bijvoorbeeld te begrijpen wat voor invloed een geïmplanteerde kunstheup kan hebben op de cellen en weefsels eromheen.
Bovenal moet je echter een kritische blik en een onderzoeksgeest hebben: je moet je kritische vragen kunnen stellen en je kunnen vastbijten in een onderzoek.

Enthousiast geworden en benieuwd naar de mogelijkheden? Kijk dan op www.werkenvoornederland.nl/igj voor onze vacatures of neem contact op Judith Zondag (recruiter) via 06 500 545 76 (bellen of whatsappen) of vacatures@igj.nl. We denken graag met je mee over de mogelijkheden.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

 • Hallo Alette, heb je een vraag of klacht over zorg? Dan kun je terecht bij het Landelijk Meldpunt Zorg. Een collega helpt je graag op weg met informatie en advies: https://www.igj.nl/onderwerpen/klacht-of-vraag-over-zorg-of-jeugdhulpverlening.

  Van: Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd | 15-09-2019, 20:26

 • Zou graag het email adres willen van Dhr S Golub.
  Wil hem graag wat vertellen.

  Vriendelijke groet,

  Alette Orie

  Van: Alette Orie | 07-09-2019, 14:55