weblogberichten

Meelopen met een collega in de jeugdhulp? Doe mee!

Als gezinsvoogd een dag meelopen in een moeder-en-kindhuis? Of als jeugdzorgwerker van een Jeugdzorgplus-instelling uitwisselen met een groepsleider van een groep waar jeugdigen na hun tijd in de Jeugdzorgplus terecht komen? Ik nodig je namens de inspectie graag uit om dit te doen en om de ervaringen hier te delen.

Kariene Ensink

Waarom?

Zuilen, schotten, wij-zij-denken binnen de jeugdhulpketen blijven deels in stand. De geschiedenis, achtergrond en culturen tussen jeugdhulpaanbieders verschillen. De inzet, gedrevenheid en ambities van de medewerkers niet. Wat zou er gebeuren wanneer medewerkers van verschillende de jeugdhulpaanbieders de tijd nemen en krijgen om met elkaar mee te lopen? En écht bij elkaar te kijken ? Hoe dit idee is ontstaan, vertel ik in de weblog Uitwisseling jeugdhulp en jeugd-ggz: kwalitatief goede jeugdhulp is van ons samen.

Ervaringen delen

Vera, Anton en Tjalling van Spirit en de Bascule gingen deze uitdaging aan. De ervaringen overstegen de verwachtingen. Ze delen hun ervaringen in de weblog ‘Werelden overbruggen door elkaars werelden te ervaren’.

Er zijn inmiddels meerdere instellingen uitgenodigd voor een uitwisseling.

Heb jij ook ideeën voor een uitwisseling? Wacht dan niet zou ik zeggen, en ga ermee aan de slag.
Bij de inspectie horen we graag als er een uitwisseling is en wat jullie ervaringen zijn. Deze ervaring kunnen we ook in een weblog delen als je dat wilt, zodat ook anderen ervan kunnen leren. En als het mogelijk is, sluit ik graag weer aan bij het nagesprek.

Tips vanuit eerdere uitwisselingen

  • Loop mee met iemand waarvan het werk deels jouw werk raakt.
  • Het is nodig om gefaciliteerd te worden en oprechte ruimte te ervaren. Ideaal zou zijn wanneer het vanuit je organisatie georganiseerd en ondersteund wordt.
  • Eén dag uitwisselen is minimaal.
  • Neem de tijd voor een nagesprek om stil te staan bij wat het bracht en wat je ermee wilt doen.
  • Betrek je team erbij. Sta voor de uitwisseling met je team stil bij vragen of beelden die leven.

Kariene Ensink, inspecteur jeugd

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.