weblogberichten

Kerstpakketten en gunstbetoon

Was gezellig bij de kerstborrel van IGJ. Dit jaar zorgden we zelf voor de hapjes. Van kippenpootjes tot hartige taarten en brownies: wat waren ze heerlijk. Nu op de fiets naar huis. Wat zie ik veel fietsers met grote dozen op hun bagagedrager. O ja, het is natuurlijk weer de tijd van de kerstpakketten. Ik zie nog de kelder van het kantoor van mijn eerdere werkgever voor me, vol met kerstgeschenken. Zowel de kerstpakketten (picknickmanden en chocoladefondues) voor het personeel als de kerstcadeaus van verschillende bedrijven. Deze werden destijds verloot onder alle medewerkers.

©IGJ
Inspecteur reclametoezicht en gunstbetoon

Zouden er tussen mensen die ik zie fietsen ook zorgverleners tussen zitten, met een cadeau van een fabrikant van medische hulpmiddelen of medicijnen? Zouden ze goed hebben nagedacht voor ze het cadeau in ontvangst namen?

Farmaceutische bedrijven en leveranciers van medische hulpmiddelen mogen zorgaanbieders geschenken aanbieden. Maar deze cadeaus moeten wel relevant zijn voor de beroepsuitoefening. Ook mogen ze niet duurder zijn dan € 50. Anders is er sprake van wat wij “verboden gunstbetoon” noemen.

Wat de fabrikant niet mag geven, mag een zorgaanbieder niet aannemen

Bij verboden gunstbetoon biedt een fabrikant geld, diensten of goederen aan met het doel de verkoop van een geneesmiddel of medisch hulpmiddel te bevorderen. Zorgaanbieders moeten altijd op rationele overwegingen medische hulp- of geneesmiddelen voorschrijven. Wij houden toezicht om ongewenste beïnvloeding te voorkomen bij die keuze. We willen namelijk dat de patiënt erop kan vertrouwen dat de arts op de juiste gronden het medicijn of medisch hulpmiddel kiest. Bij verboden gunstbetoon leggen we daarom een boete of een waarschuwing op.

Wat de fabrikant niet mag geven, mag een zorgaanbieder niet aannemen. Dus check voordat je een cadeau van een fabrikant accepteert eerst of het wel mag. Of het nu een kerstpakket is, of een ander geschenk. Laat een IPad, geschenkbon, espressoappararaat of een wijnkoeler dus liggen. Maar een boek over een bepaalde ziekte van € 40 of een bloeddrukmeter onder de € 50 is geen probleem.

Bijna thuis. Zal mijn man het kerstpakket van zijn werkgever al hebben ontvangen? Wat zal het dit jaar zijn? Kaartjes voor een dansvoorstelling of toch een grafiekprint? Spannend. Ik hoop dat jij er net zoveel plezier aan beleeft. Fijne feestdagen!

Volg mij op Twitter

Mijn activiteiten op gebied van reclametoezicht en gunstbetoon volgen? Dat kan op Twitter
@InspecteurRenG.