weblogberichten

Inspectiedilemma’s over vaccineren

Links en rechts breken de mazelen uit, toch een ziekte die valt onder het kopje ‘vaccine preventable disease’. Allerlei andere akelige ziekten zijn dat niet, maar mazelen wel; te voorkomen door vaccinatie. Niet alleen mazelen trouwens, ons Rijksvaccinatieprogramma voorziet in een aantal vaccins dat ons persoonlijk beschermt tegen verschillende ziektes. Mits netjes gevaccineerd zal je niet overlijden aan tetanus als je in een roestige spijker gestapt bent. Gevaccineerd tegen infectie met het humane papilloma virus loop je veel minder kans om later baarmoederhalskanker te ontwikkelen. Ongelofelijk, als je er even over nadenkt. Kankers vielen altijd onder de ziekten die níet met een vaccin te voorkomen zijn. Maar baarmoederhalskanker is dat wel en er is ook nog een vaccin voor. Wat kan dat veel ellende schelen.

Zelfbescherming en de bescherming van anderen gaan hier hand in hand

Merel Langelaar

Merel Langelaar, coördinerend specialistisch inspecteur

Het effect van het mazelenvaccin is een beetje anders. Het beschermt niet alleen de gevaccineerde zelf, maar als men zich collectief laat vaccineren krijgt het virus dat mazelen veroorzaakt ook minder kans om rond te waren. Zo zijn ook anderen beschermd, bijvoorbeeld hele jonge kinderen, die nog niet gevaccineerd zijn. Mensen die in de zorg werken zijn gevaccineerd tegen hepatitis B. Want dat wil je zelf niet krijgen, maar je wilt ook geen risico lopen dat je het toch, onbewust, onder de leden hebt, en daarmee patiënten besmet. Dat zou afschuwelijk zijn. Zelfbescherming en de bescherming van anderen gaan hier hand in hand.

Helpen alle vaccins 100%, altijd, en levenslang? Nee, dat is natuurlijk een illusie. Sommige helpen tegen ernstige ziekte maar je wordt toch nog wel een klein beetje ziek als je de verwekker tegen komt, sommigen werken maar kort, sommigen helpen tegen de ziekte maar minder goed tegen de verspreiding ervan, enzovoort. Tegen sommige ziekten lijkt het onmogelijk om een vaccin te maken, denk aan malaria of hiv.

Onze overheid heeft een beschermplicht ten opzichte van zijn burgers

Zijn vaccins veilig? Ja, dat wel. Ook dan geldt weer dat een pijnlijke arm, soms een blauwe plek, een dag koorts, niet geheel zijn uit te sluiten. Dus bijwerkingen kunnen er soms zijn. En lollig is het ook niet altijd, in de rij met een heleboel angstige kinderen. Maar erger wordt het niet, en alles beter dan de echte ziekte. Die is in alle gevallen pijnlijker, langduriger, ziekmakender, gevaarlijker.

Onze overheid heeft een beschermplicht ten opzichte van zijn burgers. Daarom is er een prachtig Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Wetenschappers komen met regelmaat in de Gezondheidsraad bijeen om te bezien of in dat RVP nog de juiste vaccins zitten. De vaccinatie wordt gratis aangeboden.

Toch twijfelen mensen. ‘Moet ik mijn kinderen wel laten vaccineren?’ Zo’n aarzeling kun je hebben, en deze mensen moeten makkelijk toegang krijgen tot de juiste informatie. Hun twijfels en zorgen moeten serieus genomen worden.

Mijn handen jeuken wel eens. De inspectie ziet toe op goede zorg, maar de keuzevrijheid van mensen reikt ver. Er worden bijvoorbeeld alternatieve, homeopathische vaccinaties aangeboden. Maar daar trekt een virus of een bacterie zich werkelijk niks van aan. Erger nog, er zijn mensen die het kunnen weten zoals artsen, die onzin verkondigen en die uitbraken van mazelen bagatelliseren.  We leven in een vrij land, je mag vrijwel zonder uitzondering zeggen wat je wilt, maar zoiets zie ik met lede ogen aan. Zou de  inspectie de bevoegdheid moeten krijgen om dan iedereen de mond te snoeren? Nee, dat zou te ver voeren.

Gelukkig heb ik een baas die zich uitspreekt:

"Vanzelfsprekend heb ik als voormalig kinderarts mijn kinderen laten vaccineren. Zowel voor de gezondheid van mijn eigen kinderen als voor alle kinderen in Nederland."

@ronnievandiemen

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

 • Mijn kleindochter van 3 mnd oud uit Rottterdam gaat niet naar de crèche omdat daar niet gevaccineerde kinderen zijn .
  In Rotterdam is er nog geen crèche gevonden die niet gevaccineerde kinderen weigert .
  Dus of de moeder/ vader stopt met werken of de oma ‘s worden ingeschakeld totdat het kindje 14 mnd oud is .
  Hoe zorgelijk is dit ??
  De crèches zeggen dat zij niet gevaccineerde kinderen niet mogen weigeren en brengen zeer jonge kinderen onnodig in gevaar !
  Een kwalijke zaak !

  Van: Maria van Kesteren | 18-09-2019, 18:36

 • https://www.tijd.be/ondernemen/farma-biotech/belgisch-malariavaccin-van-gsk-voor-360-000-afrikaanse-kinderen/10119936.html

  Voor nog meer info over vaccin tegen malaria

  Van: Instituut Verantwoord Medicijngebruik | 25-07-2019, 14:07

 • https://www.volkskrant.nl/wetenschap/s-werelds-eerste-goedgekeurde-vaccin-tegen-malaria-is-nog-verre-van-perfect~

  Wij zijn het ermee eens: twijfelaars; laat je niet overtuigen door mensen die tegen vaccineren zijn. Vaccineren is veilig en effectief.

  Ter reactie op de zin : het lijkt onmogelijk een vaccin tegen malaria te maken. Deze zin is niet correct. De eerste vaccins tegen malaria zijn geproduceerd; de werkzaamheid (ong 40%) kan zeker nog beter, maar het eerste begin is daar. Je kunt nu niet eenmaal altijd jezelf onder een klamboe verstoppen, dus wij als Instituut Verantwoord Medicijngebruik vinden dit een grote doorbraak.

  Van: Instituut Verantwoord medicijngebruik | 25-07-2019, 14:05

 • Ik vind de inspecteur erg mild. Ik mis optreden tegen verloskundigen die zich als regulier presenteren maar uiteindelijk Anti-Vax blijken. Ook handhaven tegen homeopaten die homeopatische vaccinatie promoten mis ik. Optreden mag veel strakker. Nee en dat is wat anders dan de mond snoeren.

  Van: Portasse | 24-07-2019, 12:41